IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швейцария интервенира на валутния пазар след Brexit*

Финансовата институция обеща, че ще остане активна на пазара след поскъпването на швейцарския франк

11:47 | 24.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Централната банка на Швейцария реагира на Brexit и се намеси на валутните пазари в петък, предава Bloomberg. Смущенията на финансовите пазари, след като Великобритания избра да напусне Европейския съюз, доведоха до търсене на швейцарски франкове и до поскъпване на валутата на алпийската страна.

„След решението на Великобритания да напусне ЕС швейцарският франк бе подложен на натиск“, гласи становище на финансовата институция. „Централната банка на Швейцария интервенира на валутния пазар, за да стабилизира ситуацията, като ще остане активна на този пазар.“

Съобщението е рядък ход от страна на швейцарските централни банкери относно намерението си да извършат интервенции, за да предотвратят нежелано затягане на паричните условия.

Президентът на Централната банка на Швейцария Томас Джордан и членовете на Управителния съвет потвърдиха този подход след решението си да оставят лихвите непроменени на проведеното на 16 юни заседание.

Британската лира се обезцени рекордно, а еврото поевтиня с най-много от въвеждането на единната валута през 1999 г., след като Brexit е вече реалност.

Швейцарският франк, който инвеститорите купуват във времена на пазарен стрес, записа най-силния си ръст от 15 януари 2015 г., когато Централната банка на Швейцария отвърза валутния курс на франка спрямо еврото от нивото от 1,20 франка за едно евро.

Към 11:32 часа българско време швейцарският франк поскъпва с 0,78% до 1,0824 за едно евро, което е най-високото ниво от година насам, отбелязва Ройтерс. Спрямо йената франкът изкачва 2-годишен връх.

Графика: Investing.com

Припомняме, че Централната банка на Швейцария призна, че е интервенирала на пазара в разгара на кризата с гръцкия дълг през юни 2015 г.

* Информацията е актуална към 11:32 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Като независима от Супер Марио валута ,ясно е че ще бъде търсена като ликвидно средство по време на криза както преди години.Още повече след откачането си от пропадащото евро с което бяха в борд -като нас :)) ,обаче довело до рязко поскъпване на живота на самите швейцарци .Но опита от интервенциите отпреди това показва ,че европейците ще продължават да търсят тази валута поне за диверсификация на еврото и паунда ,които падат и ще падат доста бързо .Една лесна прогноза - франк към 3-4 лева до края на годината ,а ако Марио забърза с пресите -6-8 до година - две ,освен ако пак не се закачат :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още