IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маккафърти: АЦБ може да намали лихвените проценти още

Ако икономическите условия на Острова се задълбочат, покупките на активи може да се увеличат, смята един от централните банкери

22:10 | 09.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Членът на Комитета по парична политика нa АЦБ Иън Маккафърти. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Членът на Комитета по парична политика нa АЦБ Иън Маккафърти. Снимка: архив, Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) може да намали лихвените проценти още и да увеличи обема на покупките на облигации, ако икономическият спад във Великобритания се задълбочи. Това пише членът на Комитета по парична политика на банката Иън Маккафърти за веснтика Times of London, цитиран от CNBC.

Миналата седмица АЦБ намали основния лихвен процент до 0,25% за пръв път от седем години, обяви покачване на обема на изкупуваните държавни облигации и намали прогнозата си за икономическия растеж, след като вотът на британците за напускане на Европейския съюз увеличи неизвестните.

„Ако икономиката се забави в унисон с първоначалните сигнали от проучвания, вярвам, че ще е нужно по-голямо облекчение на политиката, но това лесно може да бъде постигнато в следващите месеци“, смята централният банкер.

„Основната лихва може да бъде намалена още, за да доближи нулата, а количествените улеснения могат да бъдат засилени“, продължава Маккафърти.

Той добавя, че все пак ще изиска по-предпазлив подход, докато няма по-голяма яснота за икономическата ситуация.

Маккафърти отбелязва, че има ограничена информация относно доколко Brexit е повлиял на икономиката, като голяма част от първоначалните оценки произтичат от проучвания.

„Прогнозата ни е заобиколена от по-голяма несигурност в сравнение с нормалното“, коментира той.

АЦБ намали основната лихва до най-ниското й ниво в 322-годишната история на банката, но отказва да навлезе на отрицателна територия.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни отсече, че не е почитател на политика, която има отрицателни последици за спестителите и финансовата система, посочва Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
за в бьдеще може би няма да има банки с този отрицателен лихвен процент нещата стават садо мазо сеху
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
И до минус ще свалят май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още