IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В отговор на Brexit: АЦБ понижи основната лихва за пръв път от март 2009 г.

Британската лира поевтиня с над 1% спрямо долара, след като банката разшири и обема на програмата за изкупуване на активи до 435 млрд. лири

14:23 | 04.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) очаквано понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта и увеличи обема на програмата за изкупуване на активи с 60 млрд. лири  в отговор на притесненията след вота за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Британският паунд поевтиня с над 1% спрямо долара веднага след оповестяването на решението в 14 часа българско време.

Графика: Investing.com

Членовете на Комисията по парична политика на АЦБ единодушно решиха да намалят основния лихвен процент до 0,25% от 0,5%, като до голяма степен стъпката беше очаквана и от пазарните участници.Това е първото понижение на основния лихвен процент в страната от 5 март 2009 г. насам. Тогава АЦБ намали лихвата от 1% до 0,5%.

Мнозинството от английските централни банкери очакват основната лихва да слезе до нулата до края на 2016 г., посочва WBPOnline. Банкерите Уелс, Форбс и Маккафърти обаче са се противопоставили на увеличаването на обема на програмата за изкупуване на активи, чийто размер е повишен с 60 млрд. лири до 435 млрд. лири. Въпросните 60 млрд. лири ще се изкупуват в рамките на шест месеца, уточняват от Bloomberg.

Британската централна банка стартира и нова схема за кредитиране и ще изкупува британски корпоративни облигации до 10 млрд. лири в следващите 18 месеца. Плановете включват заемане на до 100 млрд. лири на банките с цел да се гарантира, че мерките ще стигнат и до реалната икономика.

Новият финансов министър на Великобритания Филип Хамънд приветства облекчаването на паричната политика от страна на АЦБ. Той заяви, че това трябва да се използва с цел подкрепа на икономиката.

Припомняме, че през юли АЦБ се въздържа от облекчаване на паричната политика. Институцията предпочете да изчака по-конкретни данни, за да прецени какъв е ефектът от Brexit, причинил голяма несигурност не само на пазарите, а и около развоя на преговорите с Брюксел за излизането на Великобритания от ЕС.

Освен че понижи основната лихва, АЦБ намали и прогнозата си за икономическия растеж до 0,8% през 2017 г. от предходните 2,3% и до 1,8% за 2018 г. от 2,3%. За тази година оценката за ръст от 2 на сто остава непроменена, но за третото тримесечие банката очаква експанзия на брутния вътрешен продукт от едва 0,1%. 

АЦБ промени очакванията си спрямо инфлацията, като вече очаква тя да се доближи до целта от 2% до края на последното тримесечие на 2017 г.

С решението си централната банка реагира на ефектите от вота за Brexit от края на юни. Британската икономика изпадна в един вид шоково състояние. Само по-малко от два месеца след гласуването първите ранни индикатори сигнализират вече, че вота ще се отрази силно негативно на британската икономика.

Британската икономика се свива с най-бързия темп от финансовата криза насам, заяви компанията за пазарни проучвания Markit. „Цифрите показват, че икономиката на Великобритания ще се свие с 0,4% през третото тримесечие, като такъв темп не е имало от 2009 г.“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

"Безпрецедентните спадове от месец на месец в общия индекс без съмнение увеличават вероятността Обединеното кралство да изпадне поне в лека рецесия”, допълва той. 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс през миналия месец, прогнозираха 60% шанс за рецесия след референдума. Националният институт за икономически и социални изследвания заяви, че не очаква забавянето да е като това по време на финансовата криза, а според Markit има голяма доза несигурност за мащаба на свиването.

И активността в строителния сектор във Великобритания се забавя през юли, показват данните на частната компания Markit, цитирани от WBPonline. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава втори пореден месец, след като преди това бяха регистрирани 37 поредни месеца ръстове. Стойността на измерителя пада от 46 пункта през юни до 45,9 пункта през седмия месец от годината, но остава над прогнозите за ниво от 42,4 пункта. Данните от началото на август показаха, че производственият сектор във Великобритания също се забави рязко след референдума, на който мнозинството подкрепиха напускане на ЕС.

С решението на централните банкери сега се цели преди всичко успокоение на пазарите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
В политиката не е важно какво правиш, а как изглежда.. Питай видния български политик Бареков ако не вярваш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Че те можеха да си печатат и до референдумът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Що да са ненормални? Да стоят и да гледат как всички печатят ли? ХихихиИнтересното е, че покрай пари, печатят яко и бомби, калашници и RPG-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
мога спокойно да се басирам, че над 50% от читателите незнаят с колко нули се пише дори :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
karadjata
преди 7 години
"...до 435 млрд. лири месечно"според мен е годишно, а не месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Ха сега някой да ми обясни защо всъщност Brexit не е добре за тях и за кого точно, при положение че точно това се случи и при референдума..Експортна, неекспортна... "Той заяви, че това трябва да се използва с цел подкрепа на икономиката." Ето я тезата на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още