IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противно на глобалните тенденции швейцарците предпочитат плащанията в брой

В началото на 2016 г. Швейцария въведе лимит на сумата, която едно лице може да плати в брой при една трансакция – 100 хил. франка

16:17 | 09.01.17 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неотдавна Том О’Хара влиза в автокъща в Понте Треса, Швейцария и плаща в брой еквивалента на 13 хил. долара за Porsche Boxter от 1999 г. Това е само една от трите коли, за които О’Хара, бивш американски и настоящ швейцарски гражданин, плаща в брой през 2015 г., разказва Wall Street Journal.

“Може да го направите и с банков трансфер, но повечето хора просто теглят парите и ги носят в брой”, казва 57-годишният електроинженер.

Швейцарците обичат кеша и редовно плащат в брой малки и големи суми. Афинитетът към парите в брой изглежда не стихва и се противопоставя на глобалната тенденция към все по-малко кеш и към електронни плащания, с които по-добре може да се проследят евентуални измами.

В началото на 2016 г. Швейцария се поддаде на натиска от страна на международните организации за борба с прането на пари и въведе лимит на сумата, която едно лице може да плати в брой при една трансакция, без да се изискват допълнителни документи – 100 хил. франка (около 97,7 хил. долара)

За сравнение - в Испания този тава е около 2 600 долара, а във Франция – едва 1 050 долара.

В доклад от декември базираната в Париж Работна група за финансови действия срещу прането на пари (Financial Action Task Force) заяви, че лимитът в Швейцария е много висок, дори и за Швейцария.

Експертите посочват редица причини, поради които швейцарците толкова много обичат парите в брой. Страната е сравнително сигурна и грабежите са рядкост. Освен това преобладават малките населени места, където плащанията се осъществяват лице в лице, и е полезно да имаш пари в брой под ръка.

Стойността на банкнотите и монетите в обращение на глава от населението е 9 214 долара през 2015 г. в Швейцария. В САЩ например тази стойност е 4 433 долара, а в еврозоната – средно 3 571 долара, показват данни на Банката за международни разплащания.

Кристиян Вайс, който отговаря за колекцията банкноти и монети в Швейцарския национален музей, казва, че швейцарците предпочитат парите в брой, дори когато пътуват в чужбина. Все пак от 1990 г., когато 90% от парите, използвани в Швейцария, са в брой, има значителен спад. „През 2015 г. този дял е 60%“, посочва Вайс.

WSJ отбелязва още, че банкнотите с голям номинал (1000 франка) улесняват носенето на големи суми пари в брой.

Банкнотите с голям номинал в обращение се повишават, показват данни на централната банка в Швейцария. През октомври миналата година те достигат 45,4 млрд. франка, което е 6% повишение на годишна база. Употребата на банкноти от хиляда франка обикновено скача през декември.

Това контрастира с нарастващия скептицизъм към кеша в други държави, където властите се опитват да преборят корупцията, фалшифицирането и прането на пари. През ноември например Индия обяви планове да извади от обращение 90% от банкнотите.

През май Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще спре печатането на банкноти от 500 евро заради опасения, че подпомагат незаконни дейности.

В САЩ например всеки който приеме плащане в брой над 10 000 долара, трябва да попълни документ за Службата по приходите и да идентифицира кой е направил поръчката.

Министерството на финансите в Швейцария защитава високия таван за плащанията в брой. „Засега смятаме, че е адекватно“, заявява говорителка на ведомството и допълва, че самото съществуване на таван е много деликатна тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 25 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Швейцарците за пореден път доказват, че са най-интелигентната нация в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 9
pantaleev
преди 7 години
В някои уж по-развити страни има едно нещо наречено cash-back, така че защо да не се възползваш от 1-2-3-4-5% cash-back безплатно и да си ползваш кредитната карта. Това предполагам не важи за хора които се опитват да скрият произхода на парите си.Банките дават опции за всеки. По умните се възползват... не чак толкова умните страдат. Винаги е било така и скоро едва ли ще се промени. Извадено от речта на един малко по-умен от нас човек:"man is still as he was: is still brutal, violent, aggressive, acquisitive, competitive, and he has built a society along these lines."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
И на швайцарците им светна, че в КЕШ-а "Пътя, Истината и Живота"!Сега остава хората да започнат да си разменят напечатани (хартиени) биткойни и лайткойни - и с омразните баМки и свършено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Нова година, нов прякор, а DutyFree? Откачалке, прибирай се в лудницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 19
Птица
преди 7 години
Добре де, до сега къде живяхте зад желязната завеса, ами вие сте жертвите, а ние оцелелите, така че стига сте ни давали наколни, как и защо да се развиваме!!! Не се ли усещате !! ИМАТЕ ЛИ МАЛКО МОЗЪК В ПРАЗНИТЕ СИ ГЛАВИ !? ?КОМУНИЗЪМА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ И ВИЕ СЪЩО, АЙДЕ ОТИВАЙТЕ СИ НА СЕЛО И ТАМ СИ КОПАЙТЕ ГРАДИНКИТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОБЛЕМИТЕ НА КОМУНИЗЪМА И ВАШИТЕ ПРАЗНИ ГЛАВИ, ЩОТО ТОВА СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ВАС И ГЛАСУВАНЕТО ВИ ЗА БСП!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
как беше онази приказка от един филм има два вида плащане в брои и в кеш вси4ко друго е ала бала портуйала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Прогнозата, че парите ще изчезнат навсякъде е направена от професионалния търтей - пазаразитът карл маркс в неговото пиянско бръщолевене озаглавено "капиталът". Да покажем на него и последователите му, че всичките му прогнози за бъдещето са неверни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 23
Птица
преди 7 години
СВОБОДА ДА КОРУМПИРАШ ЛИ ??? СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ ЛЕКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 27
Птица
преди 7 години
Да те банковите офиси ще са вече напълно виртуални, те нашите пак НЯКАКВИ СПОСОБИ ОТ 19 -ТИ ВЕК... ЗАЩО ИМАТЕ МИСЛЕНЕ ВИЕ ВЕ??? НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТЕ И ТОВА Е !??? КЕШ= РАВНО НА КОРУПЦИЯ, РАВНО НА НЕ РАЗВИТИЕ С ГОДИНИ И ДАЛАВЕРА ЗА МОШЕНИЦИ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, КОИТО СА 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ!!??? ТАКА ЛИ Е !?? СМЕШКИ!??? АМИ КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА РОБОТИТЕ, ТАМ ВЕЧЕ ДАЛИ ЩЕ СТЕ ЖИВИ ДА ГИ ВИДИТЕ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 9
studioaa
преди 7 години
Няма нормален човек, който да предпочита плащането с карта или по електронен път. Няма нормален човек, който да разменя плодовете на труда си за точки в виртуално монополи, които могат да му бъдат отнети ако не слушка вождовете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още