IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка очаква печалба от 24 млрд. франка за 2016 г.

Банката успя да се възстанови след рекордната загуба през предишната година

12:23 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската централна банка очаква годишна печалба за 2016 г. от 24 млрд. франка (23,6 млрд. долара), което ѝ позволява да задели пари към федералното правителство и общината, съобщава Bloomberg.

Приходите от валутни резерви са донесли над 19 млрд. франка, а тези от златните резерви са добавили още 3,9 млрд. франка, заяви централната банка в понеделник, позовавайки се на първоначална оценка. Резултатите от миналата година ще бъдат вторите най-добри за последното десетилетие и обръщат тенденцията след рекордната загуба за 2015 г.

Швейцарската централна банка ще разпредели дивидент от 15 франка на акция и ще даде поне 1 млрд. франка на правителството и кантоните. Ще бъде направено и допълнително плащане към конфедерацията и кантоните от „около половин милиард франка“ въз основа на предварителните данни, каза банката. Финалните резултати ще станат ясни на 6 март.

По-голямата част от активите на банката са във валутни резерви, акумулирани чрез намеса на финансовите пазари с цел да се спре поскъпването на франка. Тъй като Швейцарската централна банка не може да хеджира риска върху тези резерви, тя е изложена на влиянието на валутните колебания. Това от своя страна означава, че годишната ѝ печалба също е волатилна.

Макар че централната банка не се нуждае от печалба, за да прилага паричната си политика, 26-те швейцарски кантона разчитат на щедростта ѝ, за да подкрепят бюджетите си. В миналото големите годишни загуби доведоха до политически проблеми за банката.

„Голямата печалба на Швейцарската централна банка не е без значение за кантоните“, заявиха икономистите от UBS Алесандро Бий и Елиас Хафнър в коментар от миналата седмица. За кантоните Гларус, Луцерн, Обвалден, Швиц, Золотурн, Тургау и Ури плащанията са особено важни, но Женева и Базел са по-малко зависими, казват те.

Централната банка е акционерно дружество, като по-голямата част от акциите се държат от кантоните и кантонските банки. Има и частни инвеститори. За 2013 г. банката не плати нищо на кантоните заради поевтиняването на златото, макар че компенсира това следващата година. През 2016 г. също успя да направи допълнителни плащания въпреки загубата си.

Швейцарската централна банка е акумулирала валутни резерви на стойност 645,3 млрд. франка заради интервенциите си. Икономистите казват, че тя е позволила на валутата си да укрепне спрямо еврото през последните месеци, въпреки че повишаването на лихвените проценти в САЩ е довело до спад на франка срещу долара.

Франкът се е обезценил с около 1,7% спрямо долара през миналата година и е поскъпнал с около 1,6% спрямо еврото, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още