IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария вече не е едно от най-потайните данъчни убежища

Страната ще приложи новите стандарти за обмен на банкова информация, които влязоха в сила от 1 януари

21:19 | 02.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Репутацията на Швейцария като едно от най-потайните данъчни убежища изглежда ще избледнее след въвеждането на правилата за споделянето на данни за банкови сметки, пише CNBC.

Международната конвенция за автоматичен обмен на банкова информация влезе в сила на 1 януари и така Швейцария вече влиза в съответствие с международните стандарти за данъчно облагане, отбелязва медията.

В конвенцията, разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и световната финансова индустрия, се посочва, че финансовата информация за банкови сметки в Швейцария, притежавани от граждани на определени страни, в бъдеще ще се споделя ежегодно и на автоматична база.

В миналото Швейцария предоставяше банкова информация само при поискване и то на ограничен брой държави. Дори и в тези случаи Берн не гарантираше пълно сътрудничество, припомня изданието.

Новият режим влезе в сила заради засиления международен натиск върху страната, след като през 2008 г., след като ФБР започна разследване за мащабно укриване на данъци чрез швейцарски банки.

Според съобщение на швейцарския Държавен секретариат по международните финансови въпроси събирането на данни започва от 1 януари т.г., а първият обмен на информация ще се осъществи през 2018 г.

Новият стандарт предвижда взаимен обмен на информация. Така швейцарските институции вече ще получават годишни актуализации на данните за банковите сметки на своите граждани в други страни.

Освен Швейцария, близо 100 държави, включително всички по-големи финансови центрове, са заявили намерението си да приемат стандарта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още