IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласоподавателите в Швейцария ще решават бъдещето на страната като данъчен рай

Заради натиск отвън конфедерацията може би ще сложи край на специалните облаги за мултинационалните компании

14:09 | 05.01.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцария, известна като привлекателно място за компаниите, търсещи данъчни икономии, е в разгара на битка, за да запази тази своя позиция, коментира Bloomberg.

Заради натиск отвън страната може би ще сложи край на специалните предимства за мултинационалните компании, като планира да облага всички – от активните на глобално ниво трейдъри на суровини до малките градски пекарни, с една и съща ставка. Противниците, които никак не са щастливи от предложенията, включващи намаляване на регионалните ставки, които могат да ударят местните бюджети, бяха принудени да свикат референдум по въпроса.

Планът на Швейцария да намали облекченията е поредният опит на страната да задоволи чуждестранните критики, след като вече сложи край на банковата си тайна. Въпреки това промяната, която се готви от години, може да не е достатъчна, за да поддържа привлекателността на страната, особено след като Великобритания вече намали корпоративната си данъчна ставка, а новоизбраният президент Доналд Тръмп обмисля да понижи корпоративните данъци в САЩ с над 50%.

„Мислите ли, че влияние върху някой управителен съвет в САЩ имат планините в Швейцария или дъждът в Дъблин? Не, става въпрос за постигане на максимална стойност за акционерите“, казва Доминик Морган, директор по глобалните данъци в базираната в Цуг ESAB Europe – производител на оборудване за заводи на четири континента. „Данъчната реформа е добра, но не е безопасна. А хората на други места правят смели неща“.

Предложенията на Швейцария ще означават намаляване на данъчните ставки на кантоните – налагани в допълнение към федералната ставка, и ще дадат на компаниите възможност за изследователска и развойна дейност чрез т.нар. патентни облекчения. Заедно с допълнителните мерки целта е да се компенсира отнемането на специалния статут на мултинационалните компании, в които работят над 150 хил. души в Швейцария и генерират половината от приходите на федералното правителство от данъци върху печалбата.

Реформата има подкрепата на 51% от швейцарците, макар че значителна част от анкетираните все още не са взели решение, сочи проучване на gfs.bern. Референдумът е планиран за 12 февруари.

Някои противници твърдят, че ходът е твърде скъп и ще навреди на средната класа, докато други казват, че макар да е необходим, планът не е достатъчно амбициозен, за да запази конкурентното предимство на Швейцария в дългосрочен план. Ирландия има корпоративна данъчна ставка от 12,5%, а предложеното понижаване на Тръмп ще намали американската от 35% на 15%.

Безспорно е обаче, че ще има недостиг на приходи. Управата на Цюрих се опасява, че ще има годишен дефицит от 300 млн. франка (295 млн. долара) и че може да се наложи да увеличи данъците върху физическите лица като компенсация. В Женева, дом на почти 1000 мултинационални компании, ходът ще остави дупка от 440 млн. франка в бюджета.

Въпреки това поддръжниците казват, че Швейцария няма голям избор.

„Всяка друга опция е по-лоша“, казва Кристиан Щифел, главен изпълнителен директор на SwissHoldings, федерацията на базираните в Швейцария мултинационални компании. „По отношение на данъците трябва да бъдем юрисдикцията сред водещите топ 3 в Европа“.

Правителството твърди, че реформата е нужна, за да се предотврати нарастващата безработица и оттеглянето на компании, което може да доведе до потенциални загуби от данъци за над 5 млрд. франка годишно. Петер Убелхарт, ръководител по данъците на KPMG в Швейцария, казва, че ще става въпрос за загуби „за милиарди“, ако вотът е отрицателен.

Според Руди Носер, член на парламента от пробизнес партията „Свободни демократи“, рискът не е дали компаниите ще напуснат Швейцария заради реформата. „Рискът е кой ще дойде тук през следващите 20 години“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
няма никакви натиски отвън, на Швайцерите никой нищо не може да им каже тъй като централната банка на всички централни банки е именно там в Базелhttps://***.bis.org/и същите тези часовникари обслужват Ватикана и заграбеното от тях богатство през вековете, също и заграбеното от евреите през ВСВ. Богат и независим не се става ей така от нищото и треа да си много маллоумен да си помислиш, че някой си ще може да каже нещо на "някаква си малка държавица" в центъра на Европата дет е нямала война 500г. на територията си, а именно защото Властелините на пръстена от там дават някой заповеди за насоката света .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още