IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на малкия бизнес във Великобритания се възстановява

Индексът на Федерацията на малкия бизнес отново е на положителна територия през последното тримесечие на 2016 г.

16:00 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доверието на малките компании във Великобритания се завръща до нивата си отпреди референдума за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), съобщава CNBC. Поевтинялата лира обаче повишава разходите и свива печалбите, показва проучването на Федерацията на малкия бизнес.

Индексът на федерацията се върна на положителна територия до 8,5 пункта през последното тримесечие на 2016 г. Предходните три месеца стойността на измерителя беше -2,9%. В началото на миналата година, преди мнозинството британци да подкрепят Brexit, индексът беше на ниво 8,6 пункта. 

„Радостни сме да видим, че доверието отскача в края на 2016 г., на практика компенсирайки целия спад, записан през годината – непосредствено преди и след референдума“, коментира Майк Чери, национален председател на федерацията.

„Сегашните икономически перспективи изглеждат по-светли. Малките британски компании са амбицирани и искат да извлекат възможно най-голяма полза от това“, допълва той. „Малките износителки продължават силния си подем, тъй като британските стоки и услуги стават по-конкурентни в чужбина, така че компаниите търсят нови пазари и нови клиенти“, пише още в изявлението на Чери.

Федерацията посочва, че макар и индексът за доверието да е на положителна територия и макар че има сфери със силно представяне, печалбите се понижават вече второ поредно тримесечие.

Освен това авторите на доклада отбелязват, че нагласите сред малкия бизнес и в Лондон, и в Шотландия остават на отрицателна територия.

„Въпреки цялостната добра картина членовете ни все още са изправени пред много предизвикателства, тъй като нарастващите разходи свиват още повече маржовете на печалбата“, коментира Майк Чери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още