IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ревизира нагоре ръста на икономиката в края на 2016 г.

Най-големият положителен импулс идва от търговията и потребителските разходи. Бизнес инвестициите обаче се понижават

13:26 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика е нараснала през четвъртото тримесечие на 2016 г. по-бързо, отколкото се смяташе по-рано, съобщава Bloomberg. Националната статистическа служба ревизира нагоре повишението на БВП от 0,6 до 0,7% на тримесечна база. През предходните две тримесечия ръстът на икономиката възлезе на 0,6 на сто.

В края на 2016 г. най-големият положителен импулс идва от търговията и потребителските разходи. Бизнес инвестициите обаче се понижават.

Въпреки че готовността на британците на харчат пари движи икономиката след референдума за Brexit, вече има сигнали, че ускорената инфлация започва да изяжда доходите на домакинствата. През декември се наблюдава рязко забавяне на кредитния ръст. Продажбите на дребно през януари пък растат с най-бавния годишен темп от три години насам. 

През четвъртото тримесечие разходите на домакинствата нарастват с 0,7%, като през предходния период повишението беше 0,9%. Износът расте с 4,1%, а вносът се понижава с 0,4 на сто, което означава, че търговията добавя 1,3 процентни пункта към ръста – най-големият принос от всички категории.

Бизнес инвестициите се понижават 1%, тъй като компаниите са свили разходите за информационни и комуникационни технологии и оборудване.

Ревизията на ръста през четвъртото тримесечие се дължи до голяма степен на промишлеността. В сектора на услугите няма промяна в повишението, което е 0,8 на сто.

На годишна база ръстът на БВП във Великобритания обаче е ревизиран надолу от 2,2 до 2%.

За цялата 2016 г. повишението също е ревизирано в низходяща посока от 2 до 1,8%.

Прогнозите са през 2017 г. този ръст да се забави до 1,4 на сто, припомня Bloomberg. Според финансовите пазари има по-малко от 20% вероятност Английската централна банка да повиши основния си лихвен процент преди края на годината.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още