IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се огъна под тежестта на снега през март

Индекса на мениджърите по поръчки за месеца достигна до най-ниската си стойност от юли 2016 г. насам

15:34 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тежките снеговалежи и отслабеното потребителско търсене се отразиха негативно на сектора на услугите във Великобритания през март, който отбеляза най-слабия си ръст от референдума за Brexit през юни 2016 г. насам. Това става ясно от проучването за Индекса на мениджърите по поръчки (PMI), изготвен съвместно от IHS Markit и CIPS.

Според данните индексът за месец март е в размер на 51,7 пункта от 54,5 пункта през февруари – най-ниската му стойност от юли 2016 г., посочва агенция Ройтерс.

Индексът и за сектора на строителството, който беше публикуван вчера, показ сходна тенденция, въпреки по-доброто представяне на производството.

Общите данни за първите три месеца на годината показват, че британската икономика е нараснала с малко под 0,3% - по-малко от вече скромните 0,4% в края на 2017 г., посочват от IHS Markit.

„Британската икономика се охлади през март, отбелязвайки най-слабия ръст в бизнес активността от гласуването за Brexit насам на фона на широкообхватни прекъсвания причинени от един от най-силните снеговалежи от години“, посочва Крис Уилямсън главен бизнес икономист на IHS Markit.

Сибирският студ, който метеоролозите нарекоха „Звярът от изток“, донесе сняг и ниски температури в голяма част от Великобритания в края на февруари и началото на март.

Независимо от днешната статистика обаче малко вероятно е това да разубеди Английската централна банка от намерението й да увеличи лихвените проценти следващия месец – едва вторият път от световната финансова криза насам.

През миналия месец от банката заявиха, че въпреки очакванията снегът да доведе до забавяне на икономическия ръст за тримесечието до 0,3% „затягане на паричната политика“ ще бъде необходимо, за да приближи инфлацията, която е над зададените цели, до 2-та процента.

Високата инфлация, причинена от обезценяването на паунда след гласуването за излизане на страната от Европейския съюз, изцеди потребителското търсене през изминалата година, а британският ръст се забави толкова, че стана най-ниският в която и да е било голяма икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още