IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският пазар на облигации се закрепи преди оценката на рейтингова агенция

Анализаторите са на мнение, че е малко вероятно рейтингът да бъде понижен в петък

13:26 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпадналият в трудна ситуация италиански пазар на облигации се закрепи днес преди оценката на международната рейтингова агенция Fitch, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Това се случва в контекста на опасенията, че заложените от правителството планове за разходи в бюджета ще окажат допълнителен натиск върху вече високите нива на държавния дълг.

Доходността на повечето облигации в еврозоната леко нарасна в ранната търговия, а лихвите по италианските облигации спаднаха след значителната разпродажба снощи. Сътресенията на развиващите се пазари предизвикаха масова разпродажба на рискови активи. 

Очаква се Fitch да представи новата си оценка днес след затварянето на пазарите. Оценката й за Италия в момента е ВВВ със стабилна перспектива.

Анализаторите са на мнение, че е малко вероятно рейтингът да бъде понижен в петък, имайки предвид, че коалиционното правителство, което дойде на власт преди 3 месеца, тепърва предстои да да уточни плановете си за разходите в бюджета. Въпреки това те не изключват промяна на перспективата към отрицателна.

Несигурността около бюджет 2019 на Италия постави италианските облигации под нов натиск, като лихвите по 10-годишните облигации с падеж в края на август нараснаха с над 45 базисни пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още