IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отрече да е искала помощ от ЕЦБ за покупка на дълг

По-рано в. La Stampa съобщи, че Италия може да се е обърнала към ЕЦБ за осъществяването на нова програма за количествени облекчения

21:31 | 29.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо отрече Италия да е търсила помощта на Европейската централна банка, след като по-рано се появиха съобщения в медиите, че кабинетът в Рим се е обърнал към институцията за нов кръг на покупки на държавни облигации.

„Не искаме помощ от никого, тъй като няма спекулативна атака“ в момента срещу Италия, заяви той пред репортери в Кайро по време на официално посещение в Египет. „Ако такава атака бъде осъществена, ние ще установим естеството й, тъй като Италия има опит със спекулативни атаки, целящи да свалят правителства“, допълни той, цитиран от Bloomberg.

По-рано в. La Stampa съобщи, че Италия може да се е обърнала към ЕЦБ за осъществяването на нова програма за количествени облекчения, за да защити дълга си от финансови спекулации и понижаване на рейтинга. Според изданието програмата може да има и различно наименование, позовавайки се на свой анонимен източник.

От своя страна ЕЦБ отказа коментар по въпроса.

Италианските власти и преди са изразявали желанието си да получат помощ от централната банка. По-рано този месец държавният секретар на италианския министерски съвет Джанкарло Джорджети заяви, че се надява програмата за количествени облекчения на ЕЦБ да бъде удължена, за да се помогне в предпазването на страната от финансови спекулации.

Информацията на La Stampa идва, след като миналата седмица в. Corriere della Sera съобщи, че САЩ са готови да помогнат на Италия като купят държавни облигации през следващата година на фона на опитите на Рим да рефинансира дълга си.

Според изданието Конте е споделил предложението с няколко държавни представители, след като се е върнал от посещението си във Вашингтон преди около три седмици.

През това лято, което бе доминирано от новини и коментари за италианските бюджетни планове и фискални проблеми, друго съобщение в медиите заяви, че Италия се е обърнала и към Китай за покупка на облигации. Тази новина обаче беше отхвърлена като неоснователна от финансовия министър Джовани Триа, който в момента се намира в Поднебесната империя на официално посещение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още