IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Corriere: Тръмп предлага помощ на Рим с изкупуване на държавни облигации

Предложението е било направено по време на среща между премиера Джузепе Конте и президента, но все още не се знае как гледа на идеята правителството

12:45 | 24.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джузепе Конте и Доналд Тръмп по време на срещата им през юли <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте и Доналд Тръмп по време на срещата им през юли Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е заявил на италианския премиер Джузепе Конте, че САЩ са готови да помогнат на Италия като купят държавни облигации през следващата година на фона на опитите на Рим да рефинансира дълга си. Това съобщава италианският в. Corriere della Sera, позовавайки се на трима високопоставени италиански източници.

Според изданието, цитирано от Bloomberg, Конте е споделил предложението с няколко държавни представители, след като се е върнал от посещението си във Вашингтон преди около три седмици. Премиерът от своя страна не е дал повече подробности около предложението, нито е коментирал дали то е приложимо.

Идеите на водената от Движението „Пет звезди“ управляваща коалиция в Рим за стимулиране на разходите и съкращаване на данъците се отразиха негативно върху италианските облигации. Спреда на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спрямо германските може да достигне 470 базисни пункта – най-високото ниво от финансовата криза насам, от сегашните около 275 пункта, ако бюджетът на страната премине европейския лимит за дефицит от 3%.

Междувременно експерти коментират, че обещанието на Тръмп може да се окаже несъстоятелно. „Смях се много, когато видях съобщението“, посочва Ян фон Герих, главен стратег към Nordea Bank AB. „Не съм запознат с какъвто и да е бил портфейл, върху което той да има пряк контрол“, поясни той. По думите му е възможно Тръмп да използва влиянието си, за да накара местни инвеститори или публични пенсионни фондове да купуват, но „това по всяка вероятност би било нещо малко, а не значителни количества“.

Тръмп неведнъж е изразявал подкрепата си за антиимиграционни движения в Европа, както и за политически лидери, които предизвикват европейското политическо статукво. Лидерът на партията „Лига“ Матео Салвини и неговият съюзник от „Пет Звезди“ Луиджи ди Майо настояват ЕС да промени разпоредбите си за дефицита, което да им позволи увеличаване на разходите и съкращаване на данъците.

Те също така обвързаха приноса на Италия към европейския бюджет с мигрантския въпрос.

През тази година италианският дефицит се очаква да бъде на ниво от 1,6% от икономическото производство, което е в рамките на европейската рамка от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Ако Европейската централна банка работеше със защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на еврото, то Италия нямаше да има сегашния държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още