IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита най-голям спад при вноса от близо три години

Износът на най-силната азиатска икономика расте през май въпреки американските мита

09:48 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щетите от търговската война, паралелно с понижаването при глобалното търсене, могат да превърнат 2019 г. в най-лошата година за търговия след финансовата криза от 2008-2009 г., с ръст от едва 0,2%, предвиждат икономисти от ING.

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ, който е и основен дразнител на Вашингтон, се увеличи до 4-месечен максимум до 26,89 млрд., долара през май от 21,01 млрд. долара за април, сочат данните. 

Китайският износ към САЩ се понижава с по-умерен темп от 4,2% спрямо спада от 13,2 на сто през април, докато вносът на американски стоки за азиатската страна отбелязва понижение от 26,8% спрямо година по-рано.

Вносът се понижава най-много от близо три години насам

Данните за китайския внос през май показват, че по този показател страната отбелязва спад от 8,5 на сто, което е и най-рязкото понижение от юли 2016 г. Това оставя страната с търговски излишък в размер на 41,65 млрд. долара за въпросния месец.

Анализатори прогнозираха, че вносът ще се понижи с 3,8 на сто, след като през април този показател отбеляза ръст от 4%.

На фона на тези данни се понижава и вноса на медта. Металът се използва изключително широко в строителството, електрониката и производството, като се счита за водещ фактор за здравето на икономиката.

За периода януари-май общият китайски износ нараства едва с 0,4% спрямо година по-рано, докато вносът се понижава с 3,7 на сто.

Допълнителни държавни финансови стимули

С нарастването на търговското напрежение анализаторите смятат, че Китай ще засили своята политика на стимулиране на икономиката през предстоящите месеци.

Инвеститорите също така следят внимателно фокуса на Пекин върху юана, за да компенсира по-високите американски мита. Добре контролираната валута поевтиня с близо 3 на сто спрямо долара, след като търговското напрежение отново се разпали в началото на май.

Експертите не очакват изненадващата девалвация от страна на Китай подобно на тази от 2015 г., което може да доведе до изтичане на капитал и допълнително да разгневи Вашингтон.

Някои данни от днес показаха, че валутните резерви на Китай са се повишили неочаквано високо през май, което предполага, че централната банка на страната се е намесила леко, за да смекчи скорошния спад на юана.

От началото на 2018 г. банковият регулатор понижи задължителните резерви на кредиторите шест пъти и понижи някои от основните лихви, призовавайки банките да отпускат повече кредити и да поддържат достатъчно добра ликвидност в банковата система.

Позовавайки се на нарастващата търговска несигурност, Международният валутен фонд (МВФ) намали през миналата седмица прогнозата си за икономически растеж за Китай за тази година до 6,2%, което ще отбележи най-слабото разширяване на икономиката на страната за последните 29 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още