IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ сигнализира готовност за действие заради коронавируса

Не предстои непострествено облекчаване на паричната политика, но оставаме нащрек, казва Заместник-гуверньорът Масазуми Уакатабе

12:17 | 05.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масазуми Уакатабе. <em>Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Масазуми Уакатабе. Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Японската централна банка (BoJ) е готова да предприеме действия по паричната политика, ако коронавирусът свие икономическите перспективи.
 
Заместник-гуверньорът на BoJ Масазуми Уакатабе заяви, че икономиката на Япония вероятно е излязла от рязкото, но временно забавяне в края на миналата година, подпомогната от силното вътрешно търсене и облекчаването на търговското напрежение между Китай и САЩ, което сигнализира, че незабавно решение за ново облекчаване не е на хоризонта. Но той заяви, че рисковете остават високи, включително нарастващата несигурност за това как разпространението на коронавируса може да повлияе на Китай - двигателят на растежа на света - и глобалната икономика.

„Присъствието на Китай в световната икономика стана много голямо", което означава, че BOJ трябва да обърне "максимално внимание" на това как вирусът може да засегне Япония чрез прекъсвания на веригата на доставки и свиване на туристическите посещения, казва централният банкер на пресконференция след среща с бизнес лидери в Мацуяма, Западна Япония, цитиран от Ройтерс
 
„Бордът на директорите на банката няма да се поколебае да предприеме допълнителни облекчаващи мерки, ако рисковете станат много големи“, каза Уакатабе, който е и професор по икономика и е считан за привърженик на агресивното облекчаване.
 
BoJ нямало да изключи нито еднаопция, когато става дума за облекчаване на лихвената политика, заяви вицепрезидентът на централната банка. Това включва според него и по-резки отрицателни лихви. 

Уакатабе заяви, че икономиката на Япония вероятно е излязла от рязкото, но временно забавяне в края на миналата година, подпомогната от силното вътрешно търсене и облекчаването на търговското напрежение между Китай и САЩ, което сигнализира, че незабавно решение за ново облекчаване не е на хоризонта. 
 
Японската централна банка поддържа целта си за краткосрочен лихвен процент от минус 0,1 процента и се ангажира да запази доходността по десетгодишните държавни облигации на ниво от около нула процента. „Причината да поддържаме отрицателни лихвени проценти е тази, че ползата им надвишава вредата. Не мисля, че отрицателните проценти пречат на потребителското доверие“, каза той.

Японската икономика, третата по големина в света, вероятно е претърла свиване през последното тримесечие на миналата година, след като увеличаването на данъка върху продажбите през октомври и забавянето на глобалното търсене навредиха на потреблението и износа.

Централната банка очаква икономиката да се възстанови през тази година и да помогне за увеличаване на инфлацията до нейната цел от 2%, като се надява, че глобалният растеж ще се възстанови около средата на годината и ще подкрепи износа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Сега последно тези банкери ли са или вирусолози? Какви действия ще предприемат - ще раздават безплатни хирургически маски ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още