IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базовата инфлация в САЩ е отчела рекорден спад през април

17:12 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Ключовата мярка за потребителските цени в САЩ е отчела рекорден спад през април на фона на шока при търсенето заради блокадата срещу разпространението на новия коронавирус, информира Bloomberg.

Базовият индекс на потребителските цени, който изключва цените на волатилните продукти, се понижава с 0,4% на месечна база след намалението от 0,1% през март, показват данните на Министерството на труда, публикувани във вторник. Това е най-големият спад на показателя, регистриран от 1957 г. 

Ръководството на Федералния резерв  приема този показател за най-добър при определяне на основните тенденции в цените. с с

Общият индекс на потребителски цени намалява с 0,8% на месечна база през април, като отчита най-големия си спад от декември 2008 г. На годишна база инфлацията на потребителите цени се забавя до 0,3% и регистрира най-малкото си ускорение от 2015 г. насам.

Единствено цените на храните се увеличават - с 2,6%, което е най-силният ръст от 1974 г. насам, заради презапасяването с хранителни стоки. Цените на хляба, пилешкото месо, безалкохолните напитки и снаксовете отбелязват рекордни ръстове.

Същевременно цените на бензина падат с 20,6%, или най-силно от 2008 г. насам. Разходите за енергия се понижават с 10,1% на месечна база.

Пазарните стойности на услугите, които представляват почти 63% от индекса на потребителските цени, намаляват с 0,3% през април, което е най-голямото им понижение от края на 1982 г.

Докладът добавя инфлацията към списъка на икономическите измерители, показващи историческото въздействие от пандемията от Covid-19. Продължителната тенденция на понижаване на цените предизвиква опасения за дефлация, което ще засили рисковете пред възстановяването.

Отделен доклад на Министерството на труда от вторник показва, че средният доход на част, коригирани с промените в цените, нарастват със 7,5% на годишна база през април. Това е най-голямото увеличение на показателя от 2007 г. насам. Данните обаче не се показателни, тъй като много служители с ниски доходи загубиха работата си и по този начин не са включени в изчисленията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още