fallback

Китай е изправен пред недостиг на квалифицирани кадри и младежка безработица

Около 44% от китайските компании споделят, че най-големият им проблем е набирането на работници

13:23 | 16.04.21 г. 3

Китайският пазар на труда все още показва признаци на напрежение една година след удара на пандемията, пише Bloomberg.

Икономиката е изправена както пред недостиг на квалифицирани работници, така и пред висока и нарастваща безработица сред младите хора, обяви в петък Националното статистическо бюро.

Изглежда, че тези въпроси са привлекли вниманието на властите, а президентът Си Дзинпин тази седмица призова за повече професионални училища на високо ниво и повече обучение на квалифицирани работници за подобряване на производствената сфера и услугите.

"Натискът върху общата заетост все още е сравнително голям тази година", каза Лиу Айхуа, говорител на Националното статистическо бюро на пресконференция. „В същото време структурни противоречия се появиха и в процеса на икономическо възстановяване“, добави той.

Около 44% от китайските компании заявиха, че най-големият им проблем е набирането на работници, показа неотдавнашно проучване на статистическото бюро сред над 90 хил. компании. Този процент е най-високият през последните години и проблемът е един и същ сред компаниите в индустриалните и ориентираните към износ провинции на Китай по крайбрежието, каза Лиу. По думите й търсенето е високо както за общите работници, така и за квалифицирания персонал.

През първото тримесечие на тази година бяха открити почти 3 милиона нови градски работни места, което е 27% от целта за цялата година от над 11 милиона работни места, каза Лиу. Въпреки това процентът на безработица в градовете остава повишен - 5,3% през март, а 13,6% от хората на възраст между 16 и 24 години са без работа. Това е дори по-високо от миналия март, когато пандемията удари най-силно Китай, каза Лиу.

„Решаването на проблема със заетостта на младите хора ще отнеме известно време“, каза тя.

Друг признак на дълготрайните ефекти от пандемията от миналата година е намаляването на броя на работниците мигранти. През първото тримесечие е имало 2,46 милиона по-малко работници мигранти в сравнение със същия период на 2019 г., тъй като компаниите в най-засегнатите сектори на услуги все още се сблъскват с оперативни затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback