IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите китайци все по-трудно намират работа

Младежката безработица в Китай достигна 13,1% през февруари

12:41 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Една година след началото на коронавирусната пандемия младите хора в Китай продължават да изпитват затруднения да намерят работа, пише CNBC.

Безработицата сред хора на възраст от 16 до 24 години е била 13,1% през февруари, доста над равнището в градовете в цялата страна от 5,5%, сочат данни на китайската Национална статистическа служба.

Младежката безработица от 13,1% е същата като през първото тримесечие на миналата година, когато беше разгарът на коронавирусната пандемия в Китай.

Високото равнище е признак за „трайни предизвикателства заради ниска заетост и натиск върху пазара на труда“, коментира Брус Пан, ръководител на макро и стратегическите изследвания в компанията China Renaissance. Той допълва, че въз основа на месечни допитвания на правителството и изследвания на трети страни може да се заключи, че компаниите не горят от желание да запълват свободни работни места, тъй като инерцията на икономическото възстановяване се забавя.

Младите хора са изправени пред особено силна конкуренция за работни места.

Тази година рекордните 9,09 млн. студенти се очаква да навлязат на трудовия пазар, изпреварвайки миналогодишния рекорд от 8,74 млн. души, сочат официални данни.

Още преди коронавирусната пандемия броят на новите работни места в градовете намаля до 13,52 млн. през 2019 г. спрямо 13,61 млн. през 2018 г., показаха официални данни. Миналата година, когато светът се бореше да се възстанови от пандемията, са били създадени само 11,86 млн. нови работни места в градовете.

Китай цели да създаде 11 млн. нови работни места в градовете тази година и да постигне безработица от 5,5%.

В годишен преглед на икономиката този месец премиерът Ли Къцян заяви, че има „нарастващ“ натиск да се гарантира, че хората имат работни места. Китайската икономика нарасна с 2,3% миналата година, а властите си поставят консервативна цел за растеж от над 6% за тази година.

За разлика от страни, които отпускат пари на гражданите си, за да стимулират разходите, Китай е съсредоточен върху подкрепата за бизнеса и неговите служители с данъчни облекчения и по-евтини заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още