IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите във Великобритания набра скорост, но изостава от инфлацията

През януари темпът на увеличение на заплащането е нараснал, докато свободните работни места са достигнали нов рекорден връх

14:25 | 15.02.22 г.
<p>
	Ръстът на заплатите, извън бонусите, се е забавил с 0,1 процентни пункта до 3,7% в последното тримесечие на миналата година.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръстът на заплатите, извън бонусите, се е забавил с 0,1 процентни пункта до 3,7% в последното тримесечие на миналата година. Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на заплатите във Великобритания е набрал скорост през януари, докато свободните работни места са достигнали нов рекорден връх, съобщи The Guardian. Увеличението в заплащането на работниците обаче все още изостава зад темпа на растеж на инфлацията в страната.

Годишният ръст на средната заплата, включително бонусите, е бил на ниво от 4,3% в последното тримесечие на 2021 г., съобщи Националната статистическа служба (ONS)s на страната във вторник. За сравнение – предходното тримесечие повишението е било в размер на 4,2%.

Двигател за ускорилия се растеж са били бонусите, изплатени през декември, а най-голямо увеличение на заплатите са имали служителите, работещи в сферата на финансите, застраховките и недвижимите имоти.

Ръстът на заплатите, извън бонусите, се е забавил с 0,1 процентни пункта до 3,7% в последното тримесечие.

Очакванията на икономистите на City бяха за ръст на заплатите (с бонусите) в размер на 3,8% и с 3,6% (без бонусите).

Ако се вземе предвид инфлацията, която достигна 30-годишен връх през януари, реалното заплащане се е свило с 0,1% за година, а заплатите без бонусите са намалели с 0,8%.

"Като се вземе предвид скорошният ръст в потребителските цени, заплатите са намалели на годишна база през периода октомври-декември 2021 г. въпреки силното възстановяване на бонусите“, посочи ръководителят по икономически статистики в ONS Сам Бекет.

Темата за заплатите става все по-чувствителна в Обединеното кралство, след като преди няколко седмици гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли апелира служителите да се въздържат от искания за по-високи заплати.

Опасенията на Бейли са, че Великобритания ще попадне в спирала от растящи заплати-цени, която ще излезе извън контрол. "Необмисленият" коментар на централния банкер обаче предизвика вълна от недоволство.

"Да казваш на трудещите се хора, които подпомогнаха икономиката през пандемията, че не заслужават увеличение, е безобразно“, каза главният сектретар на търговския междусекторен съюз GMB Гари Смит.

През януари броят на свободните работни места във Великобритания е достигнал ново рекордно равнище от почти 1,3 млн. след спадовете, отбелязани в два последователни месеца.

Безработицата се е свила с 0,2 процентни пунка до 4,1%, въпреки че продължава да е с 0,1 процентни пункта по-висока от предпандемичните си нива.

Друг доклад показа в понеделник, че работодателите в Обединеното кралство очакват заплатите да нараснат с най-бързия си темп от поне девет години, но договорките за 3% увеличение отново биха били под нивото на инфлацията, съобщи Ройтерс.

Данните на Института за персонал и кадрово развитие (CIPD) показват, че планираното медианно годишно увеличение за 2022 г., включително от работодатели в частния и публичния сектор, в нараснало до 3% в последното тримесечие на 2021 г. спрямо 2% през предходните три месеца.

АЦБ следи зорко пазара на труда, докато преценява с колко да повиши лихвите, които са на рекордно ниско равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още