IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „необмисленият“ апел на гуверньора на АЦБ предизвика вълна от недоволство

Призивът на управителя на АЦБ Андрю Бейли е "безобразен“, смятат синдикатите в страната

10:56 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Японците имат следната поговорка: „Студеният чай и студеният ориз се търпят, но студеният поглед и студените думи са непоносими“. Поговорката учи, че човек винаги трябва да е внимателен в отношението си към другите – както с действията си, така и с думите си – нещо, което е дълбоко залегнало в народопсихологията на японеца.

Събитията в Обединеното кралство от последните дни доказаха колко вярна е тази поговорка. Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) проведе заседание, на което взе решение за паричната си политика. Английският регулатор повиши лихвите за пореден път в опит да пребори рекордновисоката инфлация в страната. Със същата цел ден по-късно гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли отправи призив към служителите в Обединеното кралство да не искат по-високи заплати. Причината – това би могло да доведе до спирала от типа заплати-цени.

„Не казвам, че никой не трябва да получи увеличение на заплатата, не ме разбирайте погрешно, но това, което казвам е, че имаме нужда да видим въздържание в тези преговори“, посочи тогава управителят на АЦБ.

Този кратък коментар обаче предизвика вълна от недоволство, която продължава и тази седмица.

Сред хората, които порицаха изказването на Бейли, са премиерът на страната Борис Джонсън и синдикалните организации, пише CNBC.

Защо Бейли подкрепя по-ниските заплати

Коментарът на централния банкер кореспондира с икономическа теория, според която повишаването на заплатите води до ускоряване на инфлацията.

Увеличаването на заплащането оскъпява производството на стоки и услуги, което води и до по-високи цени за потребителите, а оттам – до поскъпване на издръжката на живот. В среда на вече висока инфлация това би могло да доведе до порочен кръг, познат като „спиралата заплати-цени“ - нещо, през което Великобритания премина през 70-те години на миналия век.

Именно тези опасения мотивираха АЦБ да повиши лихвите, за да пребори инфлацията, която се очаква да достигне 7,25% през април. Изказването на гуверньора на финансовата институция предполага, че служителите също трябва да се включат в битката срещу покачващите се цени.

Протестът срещу поскъпващата издръжка на живот

Коментарът на Бейли обаче бе приет като необмислен поради редица причини и не на последно място, защото годишната заплата на гуверньора е над 575 000 паунда (777 115 щатски долара). Това е 18 пъти над средната заплата на служител във Великобритания, работещ на пълно работно време.

Инфлацията в страната вече е на рекордно равнище, а през пролетта предстои данъците да бъдат увеличени. През декември покачването на цените е достигнало 5,4% - най-високото ниво от март 1992 г. В същото време годишното увеличение на заплатите е било в размер на 3,8 на сто.

Говорител на премиера Борис Джонсън отхвърли апела на Бейли и посочи, че не е задача на правителството да „дава съвети за стратегическата посока или за мениджмънта на частните компании“.

Междувременно синдикалните организации в страната също реагираха на коментара.

"Да казваш на трудещите се хора, които подпомогнаха икономиката през пандемията, че не заслужават увеличение, е безобразно“, каза главният сектретар на търговския междусекторен съюз GMB Гари Смит.

"Според Бейли болногледачите, служителите в Националната здравна служба, събирачите на отпадъци, работещите в магазините и други трябва просто да преглътнат голямо намаление на реалната заплата в същия момент, когато много [от тях] трябва да избират между отопление и храна“, посочи Смит.

След като предизвика широк обществен отзвук миналата седмица, гуверньорът на АЦБ все още не е оправдал изказването си. Ако има нещо, което този случай доказа, то е, че в среда на високи цени, висока несигурност и продължаваща пандемична обстановка дори най-малкото нещо би могло да разбуни духовете, в този случай само няколко думи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още