IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е "изяла" напълно ръста на германските заплати през 2021 г.

Работниците в Германия са загубили покупателната си способност през миналата година въпреки увеличението на заплатите

14:22 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Photographer: Sarah Pabst/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Photographer: Sarah Pabst/Bloomberg

 

Заплатите са се увеличили, но на практика хората разполагат с по-малко средства, отколкото преди: увеличението на заплатите не успява да компенсира ръста на цените на стоките и услугите в Германия през миналата година. Така повишението на заплатите е изостанало от ръста на инфлацията за втора поредна година, предаде DPA, като се позова на данни на германската статистическа служба Destatis.

Брутните месечни доходи, включително специалните еднократни плащания, са се увеличили средно с малко под 3,1%, съобщава статистическата служба. Потребителските цени обаче нараснаха малко по-силно - с малко над 3,1%. Тази инфлация доведе до понижение на реалните заплати с около 0,1%.

През първата кризисна коронавирусна 2020 г. те статистически дори са намалели с 1,1% - това обаче се дължи до голяма степен на факта, че обезщетението за краткотрайна заетост изобщо не се взема предвид в статистиката. През 2020 г. около до 6 млн. души в Германия са работили на съкратено работно време в определен период. Така заради началото на пандемията реалните заплати в страната са намалели за първи път от 2007 г. 

 

 

Въпреки това поради облекчените мерки в борбата с пандемията през миналата година тази мярка е използвана по-рядко. „Това доведе до увеличаване на брутните месечни доходи на работниците, тъй като седмичните работни часове се върнаха към нормалните, а надбавките за кратко работно време не се отчитат в брутните доходи", обясняват статистиците. Като цяло платените седмични работни часове на служителите на пълно работно време са се увеличили средно с 1,1%.

През тази година реалните заплати отново са застрашени, тъй като инфлацията вероятно ще бъде още по-силна, отколкото през 2021 г. Институтът Ifo повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. от 3,3% на 4,0% поради скъпата енергия. Това би било най-голямото увеличение от 1993 г. насам, когато то бе 4,5%. Причина за корекцията е и актуалното проучване на Ifo, според което все повече компании искат да повишат цените си допълнително.

Някои икономисти се опасяват, че синдикатите рано или късно могат да прокарат много по-строги споразумения за заплатите, за да спрат загубата на покупателна способност поради по-високата инфлация. Рязкото нарастване на разходите за труд от своя страна може да накара компаниите да повишат рязко продажните си цени, за да запазят маржовете на печалба. Това би могло отново да засили инфлацията, ако се задвижи спирала на постоянно покачване на цените и заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още