IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Италия е продължило да се свива през януари

Индексът на промишленото производство на страната е отбелязал понижение от 3,4% на месечна база през януари спрямо декемврийското намаление от 1,0%

15:46 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Промишленото производство на Италия е продължило да се свива в началото на годината, показват сезонноизгладените данни на италианския Национален статистически институт Istat, публикувани в сряда.

Индексът на промишленото производство на страната е отбелязал понижение от 3,4% на месечна база през януари. За сравнение, месечното понижение през декември е било в размер на 1,0%.

Календарноизгладеният индекс се е свил с 2,6% спрямо същия месец на 2021 г. (работните дни през месеца са били 20 спрямо 19 дни през януари 2021 г.), докато през декември миналата година показателят е отчел годишно повишение в размер на 4,4%.

Неизгладените данни на статистическия институт показват още, че индексът се е увеличил с 0,4% спрямо януари 2021 г. Промяната в измерителя за последните три месеца спрямо предходното тримесечие е била в размер на -0,5%.

Свиването на промишленото производство на Италия е започнало именно в последния месец на миналата година, когато омикрон щамът предизвика нова вълна на коронавируса в редица страни, включително Италия.

Данните, публикувани предходния ден, показаха обаче, че продажбите на дребно в Италия са нараснали за единадесети пореден месец на годишна база през януари. Повишение е отчетено както на база стойност, така и на база обем.

Стойността на продажбите се е увеличила с 8,4% спрямо януари 2021 г., докато обемът на търговията на дребно е нараснал със 7,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още