IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натрупването на дълг за Италия се забавя с повече от очакваното

Съотношението на публичния дълг към БВП вероятно се е понижило до около 150% в края на 2021 г., изтъква управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско

16:00 | 12.02.22 г.
<p>
	Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско. Снимка: Bloomberg L.P.

Натрупването на дълг за Италия забавя темп с повече от очакваното през миналата година, подпомогнато от ниските разходи по заеми и най-бързото икономическо разширяване от десетилетия насам, съобщава Bloomberg. 

„Силното възстановяване на икономиката беше решаващо за спиране на увеличаването на съотношението на публичния дълг към БВП, което може да се е понижило до около 150% в края на 2021 г.“, заяви управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско по време на годишно събитие на Assiom Forex в Парма. Резултатът „ясно показва значението на икономическия растеж за постепенното намаляване на тежестта на дълга“, добавя той.

Това надминава предишните оценки, предвиждащи дълг от 154% от брутния вътрешен продукт (БВП) за миналата година и е много по-ниско от достигнатите 156% от БВП през 2020 г. Виско също потвърди целта за растеж от повече от 4% за тази година.

Премиерът на Италия Марио Драги заяви в петък, че растежът вероятно ще се забави през първото тримесечие поради повишаването на цените на енергията и потвърди, че правителството планира да одобри нов указ за облекчаване на сметките за енергия. Правителството вече е похарчило повече от 10 млрд. евро, за да компенсира по-високите цени на електроенергията.

италия италия

Доходността по италианските облигации се повиши рязко тази седмица, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализира за нарастващи опасения за инфлацията и потенциално ускоряване на отмяната на паричните стимули.

„Тъй като възстановяването се консолидира, все пак ще е необходимо да се ребалансира постепенно и стабилно структурата на публичните сметки, за да се избегне напрежението на пазара на държавни облигации“, посочва Виско.

Икономиката на Италия ще достигне нивата отпреди кризата с коронавируса до средата на тази година, категоричен е централния банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още