IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новите работни места в САЩ се размина с очакванията на икономистите

Новооткритите позиции извън земеделието са нараснали с 431 хил. броя, докато пазарът е продължил да се затяга

17:09 | 01.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

Ръстът на новооткритите работни места в САЩ пропусна очакванията на икономистите, докато пазарът на труда се затегна още повече, а ускоряващата се инфлация и нарастващите опасения от рецесия натежаха на домакинствата и компаниите, съобщи CNBC.

Новооткритите работни места извън земеделието са нараснали с 431 хил. през март, докато безработицата се е равнявала на 3,6%, показват данните на министерството на труда в петък. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от 490 хил. нови позиции и безработица на ниво от 3,7%.

Друг измерител на заетостта, включващ хората, които не търсят активно работа или тези с временно работно време поради икономически причини, се е свил до равнище от 6,9%, което е понижение от 0,3 процентни пункта на месечна база.

Същевременно коефициентът на участие в работната сила е нараснал с 0,1 процентни пункта до 62,4%, като така показателят е на 1 процентен пункт разстояние от предпандемичните си нива от февруари 2020 г..

Средното заплащане на час - което е и измерител на инфлацията - се е увеличило с 0,4% през месеца в съответствие с прогнозите. На годишна база заплащането е нараснало с близо 5,6%, което е малко над очакванията на икономистите.

Най-голям ръст в новите позиции е отчетен в туристическия сектор, който е добавил 112 хил. работни места. Секторът за професионални и бизнес услуги е добавил 102 хил. работни места, търговията на дребно 49 хил., а производството - 38 хил.

Сред другите сектори, отчитащи повишение, са социалното подпомагане (25 хил.), строителството (19 хил.) и финансовите услуги (16 хил.).

Публикуваната статистика включва и значителни ревизии за последните месеци. През януари броят на новите позиции е ревизиран в посока нагоре с 23 хил. до 504 хил. нови работни места, докато февруарският резултат е увеличен от 678 хил. на 750 хил.

Данните са публикувани в ключов за американската икономика момент на възстановяване от пандемията.

Очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да е отчел минимален ръст през първите три месеца на 2022 г.

Най-голямо внимание получава инфлацията, която се ускори до многогодишен връх и свива потреблението, а увеличението на заплатите не може да настигне това на цените. В същото време войната в Украйна влоши потребителските нагласи и изостри проблемите на снабдителните вериги.

За да се справи с инфлацията, Федералният резерв на САЩ планира серия от лихвени повишения тази година, които обаче може да забавят разрастването на икономиката. Пазарите очакват повишение на всяко следващо заседание на банката, като е вероятно увеличението на лихвата през март да е в размер на 0,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ръстът на новооткритите работни места в САЩ пропусна очакванията на икономистите === бил съм се бил напил (същата работа = минало свършено незапомнено време)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още