IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в САЩ са разкрили повече от очакваното работни места през март

Резултатът обаче е най-ниският от август 2021 г.

17:55 | 30.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Частният сектор в САЩ е разкрил повече работни места от очакваното през март, което е сигнал, че наемането на служители продължава да е силно въпреки затегнатия пазар на труда, сочат данните на института ADP, цитирани от CNBC.

Новите работни места са нараснали с 455 хил. броя през месеца, което е близо до прогнозите на Dow Jones за повишение в размер на 450 хил. Въпреки това резултатът е най-ниският от август 2021 г. Броят новооткрити позиции е бил под ревизираните в посока нагоре 486 хил. работни места през февруари. Така новите позиции през първото тримесечие на 2022 г. са се равнявали на 1,45 млн. броя.

Докладът е публикуван два дни преди данните за новите работни места извън селскостопанския сектор, които предстои да бъдат обявени от министерството на труда в петък. Очакванията са за ръст от 490 хил. за месеца, което е в съответствие с прогнозите на икономистите.

Данните на ADP и на министерството може значително да се различават, както се случи и през февруари, когато институтът обяви с около 200 хил. позиции по-малко спрямо официалната статистика.

Резултатът предполага, че компаниите в различните сектори са наемали с близки помежду си темпове.

Туристическият сектор е добавил 161 хил. нови работни места, с което е повел в статистиката. Секторът на образованието и здравеопазването е разкрил 72 хил. позиции, а този на професионалните и бизнес услуги - 61 хил. позиции.

Производството е добавило 54 хил., а строителството - 15 хил. работни места.

Компаниите, предлагащи услуги, са разкрили 377 хил. работни места.

"Компаниите наемат, особено тези, които предлагат услуги и имаха най-много за наваксване заради загубите в началото на пандемията", каза главният икономист в института Нела Ричърдсън. Тя обаче предупреди, че затегнатият пазар на труда продължава да е пречка през продължителен растеж за индустриите, ориентирани към потребителите.

През февруари е имало рекордните 5 млн. повече работни позиции, отколкото служители, според данните на министерството на труда, публикувани в сряда. Служителите са продължили да напускат в търсене на по-добри условия, като 4,3 млн. души са взели част от т. нар. Голямо напускане (икономически тренд в САЩ, започнал през пролетта на 2021 г., в който служителите масово напускат - бел. ред.)  през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още