fallback

Месечната инфлация в Русия достигна 7,6% - най-високо ниво от 1999 г.

Експерти очакват поскъпването на цените за цялата година да достигне 24%

20:37 | 08.04.22 г. 5

Инфлацията в Русия се повиши със 7,6% от февруари до март, което е най-голямото увеличение от януари 1999 г. насам. По данни на статистическата служба „Росстат“ цените на захарта са се повишили с 44%, на лука - двойно, а на пералните машини - с 46%.

На годишна база индексът на потребителските цени за март се е повишил с 16,7% спрямо малко под 9,2% през февруари. Това пък е най-високото ниво от март 2015 г. на фона на доскоро рязкото обезценяване на рублата вследствие на руската инвазия в Украйна и наложените срещу страната икономически санкции.

Натиск нагоре са оказали цените на хранителните стоки (17,99% спрямо 11,46% през февруари), а именно на плодовете и зеленчуците (34,83% спрямо 16,05%); на нехранителните стоки (20,34% спрямо 8,96%) и на услугите (9,94% спрямо 6,10%). 

Експерти, анкетирани от Ройтерс, очакват инфлацията за цялата година да достигне 24%, което би било най-високото ниво от 1999 г. насам.

Междувременно „Росстат“ публикува данни и за ръста на икономиката за четвъртото тримесечие на 2021 г. Както се очакваше, брутният вътрешен продукт на Русия се е увеличил с 5% на годишна база, в съответствие с предварителните оценки и спрямо 4% през предходното тримесечие. Сред различните сектори най-силно подобрение отбелязват хотелите и заведенията за обществено хранене, които са с ръст 14,8% спрямо предходната година, докато добивната дейност е нараснала с 9,7%, а преработващата промишленост - с 4,6%. За цялата 2021 г. руската икономика се е разширила с 4,7%, което напълно компенсира спада от 2,7% през 2020 г., дължащ се на пандемията.

А в петък индексът MOEX Russia затвори с понижение от 1,6 % на ниво от 2 593 пункта, въпреки че централната банка на Русия неочаквано намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта до 17%, за да се приспособи към спада в икономическата активност, отразявайки промяна в баланса на рисковете за ускоряване на растежа на цените и финансовата стабилност. "Екстремните външни условия продължават да са сложни и да свиват икономическата активност в Русия", посочват от банката в свое изявление, като допълват, че все още има рискове за финансовата стабилност на страната. Въпреки това ценовият натиск не се увеличава толкова силно, както в първите седмици след инвазията в Украйна, смята руският регулатор.

Заради санкциите най-големият износител на енергия в света е изправен пред риска от дълбока двугодишна рецесия.

Акциите на компаниите от добивната промишленост, енергетиката и банките потънаха още по-дълбоко след гласуването на Конгреса на САЩ за забрана на вноса на петрол, газ и въглища от Русия. Законодателството на САЩ кодифицира изпълнителната заповед на президента Джо Байдън, издадена миналия месец, като по този начин се затруднява възможността бъдещ президент да отмени действията му.

ЕС също забрани вноса на въглища от Русия в първия си ход, насочен към ключовите енергийни приходи на Москва, като същевременно обсъди ембарго върху руския нефт, газ и ядрено гориво. Акциите на „Новатек" завършиха с 4,5% спад, представяйки се по-слабо от енергийния сектор, докато петролният гигант "Лукойл" отчете поевтиняване с 1,2%. Акциите на производителя на диаманти „Алроса“ се сринаха с 10,4%, след като САЩ включиха фирмата в списъка си със санкции. За седмицата MOEX спадна с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
fallback