fallback

Инфлацията в Германия достигна многогодишен връх от над 7%

Войната в Украйна вече е оказала влияние върху инфлационното равнище в най-голямата европейска икономика

11:40 | 12.04.22 г.

Инфлацията в Германия е продължила да се ускорява през март, достигайки близо 30-годишен връх, показват данните на федералната статистическа служба (Destatis), публикувани във вторник. Потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се увеличили със 7,3% на годишна база през март, след като през февруари темпът на растеж достигна 5,1%.

На месечна база показателят е нараснал с 2,5 на сто.

Хармонизираният ценови индекс е отчел повишение от 7,6% за година, потвърждавайки първоначално обявените данни, а спрямо февруари 2022 г. се е увеличил с 2,5%, отново в съответствие с предварителните данни.

Статистиката на Destatis показва още, че войната в Украйна вече е оказала влияние върху инфлационното равнище в страната, след като проблемите със снабдителните вериги и значителното поскъпване на енергоносителите са довели до покачването на цените.

"В допълнение към пандемията, войната в Украйна също повлия на покачването на цените в Германия, особено за мазута, моторните горива и природния газ, както и за някои хранителни продукти", заяви ръководителят на статистическия институт д-р Георг Тийл.

Цената на стоките се е увеличила с 12,3% през март 2022 г. спрямо същия период миналата година. Особено голямо повишение е отчетено в цената на енергията (39,5% ръст), където мазутът е записал над двойно по-голямо ценово увеличение от 144,0% на годишна база. Моторните горива и природният газ са поскъпнали със съответно 47,4% и 41,8%. Хранителните продукти са станали с 6,2% по-скъпи.

Инфлацията с изключение на енергийните продукти е била на равнище от 3,6% през март. Ако се изключат цените на енергията и храните, показателят е още по-нисък - 3,4%.

Ускоряването на инфлацията в сектора на услугите не е било толкова силно - през миналия месец услугите са поскъпнали с 2,8% на годишна база, с което са останали под цялостното инфлационно равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
fallback