IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна ще влоши потребителските нагласи в Германия и през април

Докато склонноста за пазаруване е отчела умерен спад, то очакванията за икономиката и доходите са се понижили рязко, отчасти свивайки се до ново дъно

12:58 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Войната в Украйна вече се отрази на икономическите нагласи в Германия, които през март отчетоха най-силното си понижение в историята. Последните данни показаха, че конфликтът е повлиял и на потребителското доверие в страната, което се е свило значително през миналия месец.

Докато склонноста за пазаруване е отчела умерен спад на месечна база, то очакванията за икономиката и доходите на домакинствата са се понижили рязко, отчасти свивайки се до ново дъно от финансовата криза през 2009 г.

В резултат на това прогнозите са потребителските нагласи сред германците да са на ниво от -15,5 пункта през април, което е със 7 пункта по-ниско спрямо резултата от март в размер на -8,5 пункта. Това показват данните на изследователския институт GfK, публикувани във вторник.

Резултатът не показва единствено продължение на низходящата тенденция, но и значително влошаване. Друга причина за понижението е рязкото увеличаване на склонността към спестяване през март.

"През февруари все още имаше големи надежди, че потребителското доверие ще се възстанови силно с бъдещото облекчаване на противоепидемичните мерки. Избухването на войната накара тези надежди да изчезнат. Нарастващата несигурност и санкциите срещу Русия предизвикаха рекордно покачване на цените на енергията, което навреди на потребителските нагласи", заяви експертът по потребление в института Ролф Бюркъл.

Това се вижда и от данните за очакванията на домакинствата за доходите, които се влошават с 25 пункта спрямо март до -22,1 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя от януари 2009 г., когато барометърът за доходите спадна до -22,9 пункта в резултат на финансовата криза.

Потребителите виждат как платежоспособността им намалява заради рязкото покачване на цените на газа, бензина и горивата за отопление.

Това се потвърждава и от скорошно проучване на GfK за последиците от войната, което показа, че 9 от 10 германци са изключително или много притеснени относно рязкото покачване на цените в енергийния сектор.

Друг доклад от Федералната статистическа служба (Destatis) показа, че несигурността на енергийните пазари и затегнатото предлагане на природен газ преди руската инвазия в Украйна са допринесли за ръст в цените на енергията в Германия. През февруари 2022 г. вносът на енергия в Германия е поскъпнал със 129,5% на годишна база, докато произведената в страната енергия е станала с 68% по-скъпа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още