IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпрецедентен срив на икономическите нагласи в Германия

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия влошават значително икономическите перспективи за страната, казва президентът на ZEW Ахим Вамбах

16:09 | 15.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Войната в Украйна предизвика невиждан досега спад на доверието на фондовите пазари и засилва опасенията за рецесия в Германия. Барометърът за икономическите перспективи за следващите шест месеца се понижи през март с 93,6 пункта до минус 39,3 пункта, сочи месечното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм (ZEW), проведено сред 162 анализатори и инвеститори. Това е най-резкият спад, откакто се провежда проучването - от декември 1991 г.

„Рецесията става все по-вероятна. Войната в Украйна и санкциите срещу Русия влошават значително икономическите перспективи за Германия", заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах. Икономиката на страната навлезе в низходяща спирала още преди началото на годината в резултат на омикрон вълната, а през четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт се сви с 0,3%.

Заради войната в Украйна, която накара Запада да наложи всеобхватни санкции срещу Русия, сега компаниите трябва да се справят с допълнителни насрещни ветрове.

„Икономиката се движи на ръба на рецесията. Икономическите перспективи са явно низходящи на последно място и поради заплахата от нови удари от страна на пандемията“, заяви пред N-TV главният икономист на частната банка Hauck Aufhäuser Lampe Александър Крюгер. Според анализатора на DZ Bank Кристоф Звонке санкциите може да доведат до задълбочаване на все още напрегнатите проблеми по веригите на доставки в световен мащаб: „Това не е добра перспектива за следващите шест месеца“.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, също се влоши през март, падайки с 13,3 пункта до -21,4 пункта. Анкетираните експерти предполагат, че забавянето на икономическото развитие ще се забележи още през март.

 

 

Техните очаквания за инфлацията в Германия пък скачат със 107,7 пункта до ниво от 70,2 пункта.

По-силен шок от кризата с коронавируса

Според ZEW сега шокът за инвеститорите е много по-силен, отколкото в началото на пандемията от коронавируса през март 2020 г., когато показателят падна с 58,2 пункта: „Очакванията сега са на подобно ниско ниво, както например през лятото на 2019 г.", обявиха още изследователите от Манхайм.

Анкетираните експерти предполагат, че влошаването на икономическото развитие ще се забележи още през март. Главният икономист от VP Bank в Лихтенщайн Томас Гитцел също вижда предупредителен сигнал в данните: „Икономическите очаквания на ZEW дори сочат към рецесия. Първоначално прогнозираните за Германия темпове на растеж от порядъка на 4% отдавна вече не са актуални“.

Миналата година икономиката нарасна с 2,9%, но не успя да компенсира спада от първата коронавирусна година от 4,6%. Икономистите от Deutsche Bank наскоро понижиха прогнозата си за настоящата година под въздействието на конфликта в Украйна. Според експертите, ръководени от Щефан Шнайдер, главен икономист за Германия в кредитора, брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи само с 2,5-3,0%. Преди това очакванията бяха за плюс от 4,0%.

Проучването на института ZEW също така показва, че индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се срива през март с 87,3 пункта до -38,7 пункта.

Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната пък пада с 22,5 пункта до -21,9 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната скочи със 104,6 до 69,5 пункта, като 76,5% от пазарните експерти очакват инфлацията в еврозоната да нарасне през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Каквото сам си, никой не може да ти го !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още