IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна вече забавя ръста на бизнес активността в еврозоната

Рекордната инфлация, поскъпващите суровини, проблемите с доставките и войната натежаха на компаниите на Стария континент

14:44 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg

Войната в Украйна вече се отразява върху икономиката на еврозоната. Публикуваните в четвъртък данни на S&P Global показват, че бизнес активността в региона се е забавила през март, докато цените на суровините са продължили да се покачват, а бизнес нагласите сред компаниите са се влошили.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната на S&P Global се е свил от 55,5 пункта през февруари до 54,5 пункта през март, сочат предварителните данни на американската корпорация.

Резултатът сигнализира за забавяне на набраната през февруари инерция, когато показателят достигна петмесечен връх. И все пак това е второто по сила покачване от ноември насам.

Подобно е движението и на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите в еврозоната, който се е понижил от 55,5 пункта през февруари до 54,8 пункта през март, докато показателят за производството е намалял от 58,2 пункта до 57,0 пункта през март, с което е спаднал до 14-месечно дъно.

Статистиката показва, че икономическите ефекти от войната в Украйна са засенчили възстановяването на търсенето, предизвикано от облекчените противоепидемични мерки на Стария континент.

Ръстът на разходите на фирмите и на средноначисляваните от тях цени за стоки и услуги се е ускорил до безпрецедентни нива. Причина за това е рязкото поскъпване на суровините и влошилите се проблеми с веригите на доставки.

Бизнес нагласите сред компаниите са се свили до близо 1,5-годишно дъно заради намалелия износ, довел до охлаждане на търсенето, и заради нарасналите опасения около перспективите.

Въпреки че фирмите - основно в сектора на услугите - продължават да се радват на възстановяващото се търсене заради облекчените пандемични мерки, то компаниите отчитат, че войната в Украйна и санкциите против Русия са отслабили това търсене и са довели до ръст в несигурността, по-високи разходи и възобновени проблеми с веригите на доставки.

Най-силно забавяне на растежа е отчетено в промишлената продукция , която се е свила до най-ниското си ниво от октомври, тъй като новите поръчки във фабриките в еврозоната са нараснали с най-бавния си темп, откакто през юли 2020 г. започна възстановяването от първото затваряне заради коронавируса.

Средните цени на суровините в сектора на производството и на услугите са нараснали безпрецедентно, отчитайки най-голямото си повишение, откакто се събират данни от 1998 г. насам.

"Данните показват как войната в Украйна има незабавен и съществен ефект върху икономиката на еврозоната и подчертава риска от изпадането в рецесия през второто тримесечие", коментира главният бизнес икономист на S&P Global Крис Уилямсън. По думите му, ако противоепидемичните мерки не са били разхлабени, спадовете в бизнес активността са щели да бъдат още по-големи през март, а краткосрочното възстановяване ще намалее през следващите месеци.

"Компаниите се подготвят за по-слаб иконмически растеж с очаквания, че бъдещото производство ще се срине през март, докато фирмите стават все по-притеснени относно ефекта от войната върху икономиката на еврозоната, която все още се затруднява да стъпи здраво на земята след пандемията", допълва Уилямсън.

В четвъртък бяха публикувани и данните за Германия, Франция и Великобритания, които също показаха спад във водещите показатели до няколкомесечни дъна.

Общият PMI в Германия е достигнал ниво от 54,6 пункта спрямо февруарските 55,6 пункта. Показателят за услугите в най-голямата европейска икономика се е понижил до 55,0 пункта (спрямо 55,8 пункта през февруари), а този за производството е спаднал до 57,6 пункта (спрямо 58,4 пункта през феврруари).

Компаниите в Германия са били притиснати от рекорден ценови натиск, недостиг на материали, геополитическа несигурност и отсъствия на служители, породени от коронавируса. Междувременно очакванията им са се влошили значително до най-ниското си ниво от юни 2020 г.

Ситуацията във Франция е била една идея по-оптимистична. Общият индекс на мениджърите по поръчките е достигнал осеммесечен връх на ниво от 56,2 пункта спрямо равнището от 55,5 пункта през миналия месец. Индексът в услугите се е покачил до четиримесечен връх от 57,4 пункта (спрямо 55,5 пункта през февруари), докато измерителят в производството е спаднал до най-ниското си ниво от пет месеца, равнявайки се на 54,8 пункта (57,2 пункта през февруари).

Повишението обаче е предизвикано единствено от сектора на услугите, докто промишлената продукция се е свила значително заради проблемите със снабдителните вериги и в някои случаи - заради войната в Украйна.

Рекордната инфлация във Великобритания и бизнес нагласите, свили се до 17-месечно дъно, са довели до спад от общия PMI индекс на страната до 59,7 пункта (спрямо 59,9 пункта през февруари). Измерителят за сектора на услугите е достигнал деветмесечен връх от 61,0 пункта, добавяйки към повишението си от миналия месец. Производството обаче се е свило до 55,5 пункта и 13-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още