IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания отново се ускори и достигна нов 30-годишен връх

Покачването на цените надмина очакванията на годишна и на месечна база

11:06 | 23.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания отново се е ускорила през февруари, достигайки нов 30-годишен връх, докато ценовият натиск върху домакинствата и компаниите е продължил да се увеличава. Годишната инфлация през февруари в Обединеното кралство се е равнявала на 6,2%.

Това е най-високото равнище от март 1992, съобщи CNBC. Резултатът надмина консенсусните прогнози сред икономистите, анкетирани от Refinitiv, които очакваха ръст от 5,9%. За сравнение - през януари показателят се е равнявал на 5,5 на сто. На месечна база инфлацията се е ускорила до 0,8%, отново надминавайки прогнозите за повишение от 0,6%. Това е било най-голямото увеличение в периода януари-февруари от 2009 г. насам.

В опит да озапти бързопокачващите се цени Английската централна банка (АЦБ) започна серия от лихвени повишения през декември. Така основната лихва бе увеличена от историческото си дъно от 0,1% до 0,75%.

Миналата седмица Комисията по парична политика към банката направи по-гълъбово* изказване от очакваното, като постави акцент върху натиска върху доходите на домакинствата насред резкия ръст на цените на суровините, предизвикан от руската инвазия. Очакванията на централните банкери са инфлацията да достигне връх от 8% през второто тримесечие на 2022 г.

Предстои по-късно в сряда финансовият министър на страната Риши Сунак да направи пролетното си изявление относно състоянието на британската икономика и бюджета. То може да включва сериозни промени по държавните разходи и данъците, както и данни за това какви ще са рамките за продажба на държавен дълг през следващата финансова година. Очакванията са Сунак да засегне и темата за поскъпващата издръжка на живот.

"Данните за инфлацията показват колко сериозна е ситуацията и има ясна нужда правителството да помогне и да спаси много хора от изпадането във финансови затруднения, докато заплатите им бързо биват поглъщани", каза портфолио мениджърът в Quilter Investors Пол Крейг.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава, сегашната инфлация е лесен за решаване национален проблем. Прилаганият създаващ щети метод за ползване на държавни пари е водещата причина за инфлация. Централната банка няма капацитет за устойчиво премахване на инфлация. Водещата причина за сегашната инфлация се прекратява с въвеждане на предпазващ от щети метод за ползване на държавни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още