IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ върна основната лихва до предпандемичните нива

Централните банкери предупреждават, че войната в Украйна може да повиши инфлацията доста над 8% по-късно тази година

14:30 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) повиши ключовия си лихвен процент на трета поредна среща, връщайки разходите за заеми на предпандемичните им нива и предупреждавайки, че войната в Украйна може да повиши инфлацията доста над 8% по-късно тази година, предава Bloomberg.

Увеличението до 0,75% на основната лихва е било подкрепено от осем от деветимата централни банкери, а заместник-гуверньорът Джон Кънлиф е гласувал тя да остане без промяна. Това е най-бързият темп на затягане на паричната политика от 1997 г., точно когато АЦБ получи независимостта си да определя политиката самостоятелно.

Централната банка заяви, че инфлацията сега може да се ускори до около 8% през второто тримесечие от 7,25% по-рано. Тя предупреди, че пиковият процент по-късно през годината може да бъде с „няколко процентни пункта по-висок“ от оценките през февруари.

Централните банкери, водени от гуверньора Андрю Бейли, заявиха, че допълнително затягане на политиката „може да бъде“ подходящо през следващите месеци – смекчаване на формулировката от февруари, когато заявиха, че подобен ход е „вероятен“. Те отбелязват още, че „има рискове от двете страни на тази оценка“.

Ускоряването на инфлацията означава, че натискът върху доходите във Великобритания ще бъде „съществено по-висок“ от предполагаемото през февруари, каза АЦБ. Тя предупреди още, че войната в Украйна ще изостри прекъсванията в световните вериги на доставки и каза, че регионалните агенти са открили доказателства, че вече усложнява веригите на доставки за производителите.

Натискът върху доходите ще доведе до по-слаби перспективи за растежа и ще увеличи безработицата, заявиха централните банкери. При гласуването си лихвите да останат без промяна Кънлиф се фокусира върху тази динамика и опасенията за „много съществени отрицателни влияния“, които по-високите цени на суровините ще имат върху жизнените стандарти.

За останалата част от комисията стабилният растеж през последните месеци и продължаващото затягане на пазара на труда подкрепят предприетия ход. Според тях е малко вероятно недостигът на работни места да намалее толкова бързо, колкото очакваха през февруари.

Решението предполага, че централните банкери очакват все по-деликатно балансиране през следващите месеци, докато обмислят как да се борят с инфлацията и с нарастващите заплахи за ръста от влиянието на войната в Украйна.

По-нататък АЦБ казва още, че инфлацията „ще се забави значително“ - коментар, който в съчетание с мрачните перспективи за жизнените стандарти, предполага известно оттласкване от сегашната оценка на пазара лихвите да стигнат 2% до края на годината.

Засега АЦБ води пътя в глобалното затягане на паричната политика и е първата голяма институция, която връща основните лихви до предпандемичните нива. Решението на АЦБ бе взето само няколко часа, след като Федералният резерв на САЩ повиши основния лихвен процент с четвърт пункт и сигнализира още шест подобни повишения до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още