IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика притисна АЦБ в ъгъла

По-голямото предизвикателство е какво ще направи банката в следващите месеци, след като инфлацията вече достигна 30-годишен връх

12:39 | 17.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на руската инвазия в Украйна, която помрачи икономическите перспективи и доведе до ръст на пазарната волатилност, сега би било перфектният момент Английската централна банка (АЦБ) да прекъсне цикъла от лихвени повишения, който започна през миналите месеци в опит да озапти инфлацията, пише Маркъс Ашуърт от Bloomberg.

Финансовата институция обаче не може да си позволи този лукс, след като през по-голямата част от миналата година, докато цените продължиха да се покачват, не пое контрола над руля. Това поставя банката в неудобна ситуация, която я принуждава да продължи със серията от лихвени повишения, започнала миналия декември, на всяко следващо заседание.

Вероятно повечето членове на Комисията по парична политика, а може би дори всички, днес (четвъртък) ще гласуват за увеличение на лихвата с 25 базисни пункта и връщането ѝ на предпандемичното ѝ равнище от 0,75%. По-голямото предизвикателство е какво ще направи банката в следващите месеци, след като инфлацията вече достигна 30-годишен връх и продължава да се ускорява.

Липсата на планирана конференция или на публикуването на актуализирани икономически прогнози ще принуди инвеститорите сами да преценят дали ще има промени в плановете на банката. Според икономиста на Bloomberg Economist Дан Хансън, ако пазарната волатилност се успокои, може да има още едно повишение през май, преди АЦБ да спре временно цикъла на затягане, за да прецени каква е реакцията на икономиката към свиването на паричните стимули.

Освен това трябва да се вземе предвид и фискалната гледна точка. На 23 март предстои финансовият министър на страната Риши Сунак да направи пролетното си изявление относно състоянието на британската икономика и бюджета. То може да включва сериозни промени по държавните разходи и данъците, както и данни за това какви ще са рамките за продажба на държавен дълг през следващата финансова година.

Същия ден трябва да бъдат публикувани данните за инфлацията в Обединеното кралство, за които се очаква да покажат резултат от около 6% спрямо януарското годишно равнище от 5,5 на сто.

С поскъпването на храните и енергият, потребителските цени също ще се покачат, а пазарът на труда и заплатите също показват силни резултати. Войната настрана, АЦБ има немалко оправдание да продължи затягащия цикъл.

Централната банка обаче вероятно ще поиска да успокои паричните пазари, които прогнозират, че основната лихва ще достигне 2% до края на годината. Това изглежда като екстремно равнище и е в противоречие с очакванията на икономистите и на сигналите на британския регулатор. Затова и АЦБ ще трябва да потвърди своя умерен подход.

Всички централни банки по света са притиснати в ъгъла, докато войната помрачава перспективите за растеж, а потребителските цени продължават да се покачват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Във Великобритания се запазва създаващия щети метод за емитиране на британнски лири. Паричната грешка е водещата причина за щети. Тази практика създава инфлация. Ако се прилагаше полезния за националното стопанство метод за емитиране на британски лири, правителството на Великобритания нямаше да има сегашните дългове. Английската централна банка е жертва на държавната парична грешка. Същата и сто пъти да промени основната лихва не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация. Заличаването на водещата причина за щетите е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още