IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заместник-гуверньорът на АЦБ очаква "скромно" увеличение на лихвите

Ако лихвите достигнат почти 2%, инфлацията ще остане под целта на АЦБ през следващите две години, заяви Дейв Рамсдън от АЦБ

23:07 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка Дейв Рамсдън заяви, че Великобритания вероятно ще се нуждае от „скромно“ затягане на лихвените проценти – коментар, който отслаби спекулациите за по-голямо увеличение на разходите за заеми следващия месец, съобщава Bloomberg.

Централният банкер, който бе сред четиримата в 9-членната Комисия по паричните пазари, гласували основната лихва да се увеличи с 50 базисни пункта през февруари, заяви, че банката е изправена пред най-голямото предизвикателство от инфлацията, откакто става независима през 1997 г.

Въпреки това той заяви, че вотът му е „отлично балансиран“ и се противопостави на агресивните пазарни залози за увеличенията тази година. Текущите цени показват, че ако лихвите достигнат почти 2%, инфлацията ще остане под целта на АЦБ през следващите две години, поясни той.

„Още известно скромно затягане на паричната политика вероятно ще бъде подходящо през следващите месеци“, каза Рамсдън в изказване в Бирмингам, Англия. „Думата „скромно“ тук обаче е значима“.

Паричните пазари намалиха залозите си за бъдещите увеличения на основните лихви след коментарите. В момента те очакват затягане от 33 базисни пункта през март спрямо 35 пункта преди речта. Това предполага, че е вероятно увеличение от четвърт процентен пункт до 0,75%, но перспективата за ръст до 1% следващия месец отслабва.

„Коментарите от Рамсдън за мен предполагат, че вероятността за увеличение от 50 базисни пункта се изпарява“, коментира Стюарт Кол, ръководител на отдела по макроикономика в Equiti Capital U.K. в Лондон.

„В най-добрия случай Рамсдън изглежда се колебае за нуждата от увеличение от 50 базисни пункта. А предвид данните от миналата седмица, в тях не мога да видя достатъчно, което ми бе накарало да реша, че останалите петима членове на комисията, които гласуваха срещу увеличение от 50 базисни пункта, ще променят позицията си“, допълни експертът.

Рамсдън заяви, че централните банкери са изправени пред трудно балансиране, навигирайки през трите големи шока за икономиката – излизането на Великобритания от ЕС, възраждането на коронавируса и кризата в Украйна, която спомогна за ръста на цените на енергията.

„По отношение на инфлацията не съм виждал толкова предизвикателна серия от обстоятелства като тази“, каза Рамсдън. „Започнах работа в АЦБ през 2007 г., в навечерието на финансовата криза. Това бе изключително предизвикателно време. Но бе различен вид предизвикателство от това в момента. Това наистина е епоха на несигурност“.

Основният му приоритет е да предотврати „вторични“ ефекти на инфлацията, при които ръст на цените води до искане на по-високи заплати от работниците и общо очакване за по-нататъшни повишения през следващите години.

„Не можем да толерираме общо ускорение на инфлацията за дълго“, каза Рамсдън. „Искаме да се защитим срещу инфлационно мислене в икономиката, в поведението на компаниите при определянето на цените и инфлацията, която изпитвате. Виждали сме вредите, които трайната, висока и волатилна инфлация нанася на икономиката. Това затруднява инвестициите и планирането в бъдеще“, смята централният банкер.

И все пак нивата на лихвите, нужни, за да се пребори инфлацията, няма да се вдигнат до „нещо подобно на нивата отпреди 2007 г. от 5% или повече, камо ли до нивата, които виждахме“ в началото на 90-е, каза той.

„Възприемаме това като сигнал за намерение да се гласува за увеличение от 25 базисни пункта през март, а не срещу гласуване за увеличение от 50 базисни пункта“, коментира Джари Стен, главен икономист за Европа в Goldman Sachs в Лондон. „Продължаваме да очакваме, че АЦБ ще вдига [лихвите] на всяка среща до края на август“, допълни Стен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още