IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери и невъзможното уравнение на инфлацията

Справянето с високите цени изисква деликатна намеса, която едновременно да забави ръста на инфлацията, но да не попречи на икономическото възстановяване

08:44 | 14.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Английската централна банка ще продължи вероятно своята серия от увеличения в четвъртък.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Английската централна банка ще продължи вероятно своята серия от увеличения в четвъртък. Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банкери имат доста проблеми за решаване, а инфлацията е само един от тях и по всичко изглежда, че именно тя ще е най-трудна за преодоляване. Регулаторите по света са изправени пред решаването на невъзможното уравнение на инфлацията, в което от едната страна на равенството стойността е равна на 2%, а от другата е над три пъти над тези 2%, че и повече.

Повечето от големите централни банки по света - в това число Европейската централна банка (ЕЦБ), Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ), Японската централна банка (ЯЦБ) и много други - имат заложена цел за равнище на инфлацията от 2%.

Избухването на пандемията, последвалите пандемични стимули, които увеличиха парите в обращение, както и продължаващите проблеми с веригите на доставки значително затрудниха задачата на банкерите да постигнат своята инфлационна цел.

От миналия месец към тази картина вече допринася и войната в Украйна, която увеличи несигурността на различните пазари, доведе до поскъпването на множество стоки - от пшеница до никел и природен газ, както и изстреля цената на суровия петрол до рекордни стойности.

Рекордните стойности обаче не се отнасят единствено до "черното злато". Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в САЩ е достигнала нов 40-годишен връх. Покачването на цените в еврозоната се е ускорило за четвърти пореден месец през февруари, а в отделните европейски страни инфлацията достигна многогодишни върхове.

Тези данни помрачават настроението сред инвеститорите на финансовите пазари. Миналия петък индексът Dow Jones Industrial Average записа пета поредна седмица на загуби, след като инвеститорите останаха предпазливи заради войната между Русия и Украйна. Показателите S&P и Nasdaq също се понижиха и отбелязаха втора поредна седмица на спадове.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион също бяха оцветени в червено, след като японският бенчмарк Nikkei 225 поведе пониженията със спад от 2,05%, повлечен надолу от  акциите на японския конгломерат SoftBank Group, които заличиха над 6% от стойността си.

По всичко личи, че инфлацията е водещ проблем за банките. Затова и на заседанието си миналата седмица ЕЦБ реши да ускори прекратяването на старата си програма за покупка на облигации APP, но с този ход все пак си остави и доза гъвкавост.

Решаването на инфлационното уравнение изисква деликатна намеса от страна на централните банкери, която едновременно да забави ръста на инфлацията, но да не попречи на икономическото възстановяване и растеж.

В следващите дни предстои да видим как ще реагират други големи централни банки и дали ще успят да решат невъзможното уравнение на инфлацията.

В сряда Федералният резерв на САЩ ще вземе решение за размера на лихвения процент. Масово очакванията са лихвата да бъде повишена с 25 базисни пункта, което ще бъде първото увеличение на показателя от 2018 г. насам. Гуверньорът Джером Пауъл обаче тепърва ще трябва да разяснява на пазарите колко агресивно ще е затягането на паричната политика и как ще бъде свит рекордният баланс на банката.

Банки Банки

"Има много по-висока несигурност от обикновено относно курса на политиката на Фед насред силното насрещно течение", каза ръководителят по проучванията на световните парични политики в Piper Sandler & Co. Роберто Перли, цитиран от Bloomberg. Според него Фед ще остане предпазлив и по-гълъбов* от обичайното.

И докато очакванията за Фед са това да е началото на цикъл от лихвени повишения, то икономистите смятат, че Английската централна банка ще продължи своята серия от увеличения в четвъртък, когато приключи заседанието на финансовата институция. Прогнозите са банката да повиши лихвата с 25 базисни пункта до ниво от 0,75 на сто, което би било третото поредно повишение или невиждан през този век темп на затягане. Пазарите очакват централните банкери да намекнат за последващи увеличения, докато инвеститорите смятат, че лихвата може да достигне 2% до края на годината.

"Очакваме след този месец темпът на затягане да бъде ограничен заради опасенията от икономическия ефект от войната в Украйна. Рискът пред нашата прогноза е, че високата инфлация притеснява АЦБ", каза старшият икономист Дан Хансън, цитиран от Bloomberg.

В четвъртък Турската централна банка също ще вземе решение за паричната си политика, но масово очакванията са банкерите да не променят лихвата. Такива са и прогнозите за японския регулатор, който е аутсайдер сред банките и се бори с ниско инфлационно равнище.

ацб ацб

През седмицата се очакват и още данни, които да покажат с колко са се покачили цените, затегнал ли се е пазарът на труда и какво се е случило със световната икономика през втория месец на годината.

Ето какво конкретно ще следим в следващите дни:

В понеделник основните данни ще дойдат от Стария континент. Ще стане ясно свили ли са се продажбите на дребно в Испания през януари, както и какъв е бил търговският баланс на Франция през същия месец. От Германия се очакват данни за цените на едро, а членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франк Елдерсон ще направи изказване.

Във вторник Южна Корея ще публикува данните за търговския си баланс през февруари, а в съседен Китай се очаква информация за промишленото производство, продажбите на дребно и  безработицата. Данни за пазара на труда се очакват и от Великобритания, докато във Франция ще стане ясно каква е била инфлацията през февруари. Германия ще публикува доклад за текущите бизнес условия и икономическото доверие в страната през март. Същия ден ще стане ясно какво е било промишленото производство в Европа през януари. Важно изказване за деня ще е това на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард, след като миналата седмица приключи заседанието на европейския регулатор. В САЩ се очакват още данни за инфлацията, но този път те ще са за покачването на производствените цени.

В сряда Япония ще публикува статистиката за търговския си баланс и за промишленото производство, докато съседна Южна Корея ще обяви данни за безработицата през януари. В Европа и по-конкретно в Италия се очакват данни за инфлацията. По-голямата част от данните за деня ще дойдат от другата страна на океана, където САЩ ще публикува данните за продажбите на дребно през февруари, за ценовия индекс на вноса и на износа, а в съседна Канада ще стане ясно с колко са се покачили цените през втория месец на годината. Същия ден Федералният резерв на САЩ ще вземе решение за размера на лихвения процент.

В четвъртък Австралия ще публикува данни за пазара на труда, докато в редица европейски страни, в т.ч. Италия, Германия и Франция, се очаква статистика за регистрациите на автомобили. Същия ден ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията през февруари в еврозоната, като тогава гуверньорът на ЕЦБ отново ще направи изказване. Турската централна банка и Английската централна банка ще вземат решение за размера на лихвените проценти. В САЩ се очакват традиционните данни за молбите за помощи при безработица.

В последния ден от седмицата ще стане ясно ускорило ли се е покачването на цените в Япония, а тогава ще приключи и заседанието на японския регулатор. Руската централна банка също ще вземе решение за паричната си политика. В Европа се очакват данни за заплатите в еврозоната, разходите за труд и за търговския баланс през януари. Канада ще публикува статистиката за продажбите на дребно, а в САЩ се очакват данни за продажбите на жилища.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Централната банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Бит кой H
преди 2 години
Всъщност има какво да направят. Ще създават още пари, банкноти и дигитални. Всички знаем до какво води това. Не си мислете, че китайската икономика няма да пострада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 2 години
Истината е че "развитите икономики" не могат да си позволят икономиките им да тръгнат надолу, защото на всеки е ясно че вече централните банки нямат ресурси да спрат спада в икономиките, реално те (централните банки) стимулират икономиката все едно са в рецесия, ако рецесията започне те реално няма какво друго да направят. Така че за мен реално "развитите икономики" са отдавна в рецесия, но тя е прикрита за да няма паника, но дойде ли паниката няма кой да спаси никого, ще потънем всички за жалост, разликата ще е кой ще се съвземе по-бързо и не съм оптимист за Европа, САЩ и Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Централните банкери и невъзможното уравнение на инфлацията == Глупости, невъзможно! Всичко е възможно, но ще рухнат много митове и легенди. И царя ще се окаже гoл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още