IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изпрати пета поредна низходяща седмица

И трите основни щатски индекса се оцветиха в червено в петък

23:59 | 11.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average се понижи в петък и записа пета поредна седмица на загуби, след като инвеститорите останаха предпазливи заради войната между Русия и Украйна, предава CNBC.

Индексът на сините чипове отбеляза спад от 229,88 пункта до ниво от 32 944,19 пункта, повлечен надолу от загуби при Nike и Apple. Широкият измерител S&P 5000 отписа 1,3% от стойността си до ниво от 4204,31 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 2,2% и завърши седмицата на равнище от 12 843,81 пункта.

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че „известни положителни промени“ са настъпили в преговорите между Кремъл и Украйна. Но няма съгласие за спиране на огъня. В същото време украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна е достигнала „стратегическа повратна точка“ във войната си с Русия.

Освен това американският президент Джо Байдън призова за край на статута на Русия на привилегирован търговски партньор, а Конгресът прие законопроект за финансиране, включващ и 14 млрд. долара помощ за Украйна.

Dow отбеляза загуба за седмицата, тъй като войната между Русия и Украйна, продължава да тегне над финансовите пазари. S&P и Nasdaq се понижиха за втора поредна седмица.

Движенията на индексите се случват в още един ден с повишаване на цените на енергията. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 3,31 долара до 109,33 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 3,34 долара за барел към стойността си до 112,67 долара. Все пак цената на суровия петрол е далеч от върховите стойности по-рано през седмицата.

Цените на металите с изключение на медта се понижиха рязко. Фючърсите върху паладия поевтиняха с 4% до 2803,50 долара за тройунция. Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,1% до 1997,70 долара за тройунция. Цените на земеделските суровини поеха в различни посоки.

Доходността по държавните облигации леко се понижи. Тази по 10-годишните ДКЦ е на ниво от 1,995%, а по 30-годишните облигации достига 2,352%.

В макроикономически план индексът за нагласите на потребителите на университета в Мичиган потъна до 59,7 пункта през март спрямо 62,8 пункта през април, стана ясно от публикувано в петък комюнике. Това е най-големият спад от септември 2011 г.

На корпоративния фронт книжата на Rivian поевтиняха със 7,6%, след като компанията не отговори на очакванията за резултатите си през четвъртото тримесечие, а цената на акциите на DocuSign потъна с 20,1%, след като компанията обяви слаби прогнози за първото тримесечие и фискалната година.

Някои технологични компании тласнаха надолу Nasdaq в петък и продължиха а проявяват слабост, започнала от понеделник. Книжата на Zoom Video поевтиняха с 5%, с което седмичната ѝ загуба достигна близо 10%. В същото време цената на акциите на Meta Platforms отписа 3,9% от стойността си днес и, а загубата за семицата е 6,2%.

На валутните пазари доларовия индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути се повиши с 0,62% до 99,12 пункта. Еврото поевтиня с 0,67% до 1,091 долара, а паундът е надолу с 0,39% до 1,303 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,98% до 117,27 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още