IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и Г-7 нанесоха удар на руската търговия в поредни санкции заради Украйна

САЩ отнемат статута на най-привилегирована страна на Русия и забраняват вноса на морски дарове, водка и диаманти

21:43 | 11.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън започна нова атака срещу икономиката на Русия в петък заради нашествието в Украйна, присъединявайки се към съюзниците си в удара срещу търговията на Русия и спирането на средствата за развитие. Той обяви забрана на вноса на руски морски дарове, водка и диаманти, предава Ройтерс.

Байдън, който е въвлечен в изпитание на волята с руския си колега Владимир Путин, заяви, че тези ходове колективно ще нанесат „още един съкрушителен удар“ на руската икономика, която вече е засегната от международни санкции. Те доведоха до срив на рублата и принудиха фондовите пазари да затворят.

„Путин е агресор. Путин е агресорът. И Путин трябва да плати определена цена“, каза Байдън, който преди това разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.

Присъединявайки се към лидерите на страните от Г-7, Байдън призова за отнемане на търговския статут на „най-привилегирована страна“ на Русия, което ще позволи на държавите от Г-7 да повишат митата и да въведат квоти за руски продукти. Конгресът на САЩ ще трябва да приеме закони за отмяна на търговския статут и конгресмените в последно време работят в тази посока.

„Оставаме решени да изолираме още повече Русия от нашите икономики и международна финансова система“, съобщи Г-7 в комюнике. Търговията е съставлявала около 46% от руската икономика през 2020 г., голяма част от която е свързана с износа на енергия. Европейските страни зависят от нея за отоплението и електрическата си енергия, така че не е ясно колко дълбоко ходовете ще засегнат икономиката на Русия.

Байдън забрани също американския внос на руска водка, морски дарове и диаманти.

Той предупреди, че Русия ще плати „тежка цена“, ако руската армия използва химически оръжия срещу Украйна. САЩ изразиха опасения, че Русия може да се насочва към нападение с химически оръжия, без да посочват доказателства.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви пред репортери в президентския самолет Air Force One, че ако Русия нападне цивилни в Украйна, „това ще бъде военно престъпление“. Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“.

Байдън каза, че САЩ ще прибавят нови имена в списъка с руски олигарси, които са санкционирани, и ще наложат забрана за износа на луксозни стоки към Русия.

В отделно съобщение Белият дом информира, че Байдън ще забрани американските инвестиции в Русия отвъд енергийния сектор и че страните от Г-7 ще блокират достъпа на Русия до средства от МВФ и Световната банка.
„Това са поредните стъпки, които предприемаме, но те няма да са последните“, заяви Байдън.

Координираните действия на Вашингтон, Лондон и други съюзници са предприети наред с редица безпрецедентни санкции, контрол на износа и банкови ограничения, целящи да окажат натиск върху Путин да прекрати най-голямата война в Европа след Втората световна война.

Ходовете вече предизвикаха срив на руската икономика, а МВФ прогнозира, че тя ще изпадне в „дълбока рецесия“ тази година. В четвъртък Москва забрани износа на телекомуникационно, медицинско, автомобилно, земеделско, електрическо и технологично оборудване и също така някои горски продукти като ответни мерки.

САЩ разширяват санкциите срещу Русия, включвайки ръководители на санкционирани банки и руския банкер Юрий Ковалчук, както и руски депутати.

„Русия не може грубо да нарушава международното право и да очаква да се възползва от участието си в международния икономически ред“, съобщи Белият дом в комюнике.

Хайвер, тежки метали

Отнемането на статута на Русия на най-привилегирована страна открива пътя САЩ и съюзниците им да наложат мита върху редица руски стоки, което допълнително ще засили натиска върху икономиката, насочваща се вече към „дълбока рецесия“.

Русия е сред водещите износители в света на петрол, природен газ, мед, алуминий, паладий и други важни суровини и е съставлявала 1,9% от глобалната търговия през 2020 г.

През 2019 г. Русия беше на 26-о място сред най-големите партньори на САЩ в търговията със стоки, като тя възлезе на близо 28 млрд. долара, сочат данни на канцеларията на американския търговски представител.

Забраната на американския износ на луксозни стоки към Русия и Беларус, включително луксозни часовници, коли, дрехи, алкохол и бижута, влиза в сила незабавно в петък, съобщи министерството на търговията в отделно комюнике. Тя е част от усилията за допълнително изолиране на Москва и съюзниците ѝ.

САЩ са внесли руска риба и миди на стойност 1,2 млрд. долара през 2021 г., сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Тук влиза и черният хайвер от есетра. Същата година Америка е внесла и диаманти на стойност 275 млн. долара от Русия, както и алкохолни напитки за около 21 млн. долара.

Сред водещите вносни стоки от Русия в САЩ са също горива, ценни метали и камъни, желязо и стомана, изкуствени торове и неорганични химикали. Тези стоки може да са изправени пред по-високи мита, след като Конгресът предприеме действия за отнемане на статута на Русия на привилегирована страна в търговията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
jojoba70
преди 2 години
Каквото и да се пише, трябва да се знае че икономиката на Русия е колкото тази на Испания. Така че руската икономика не е много голям международен фактор. А наскоро Чехия задмина Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Разкажете и как Спящото джо намислило да санкционира и Росатом, което автоматически ще остави половината американски АЕЦ без гориво. След като каза, че Путин е нападнал Русия, очевидно тоя кpe-тен е решил да санкционира и САЩ - сигурно вече си мисли, че е президент на Невърленд !!! Защо по дяволите американският народ на миналогодишният шести януари отиде пред Капитолия само със знамена, а не с шмайзери и пушки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
руски морски дарове, водка и диаманти.... Аххахааа... А за матрьошките нито дума!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иванов Иван
преди 2 години
Защо не направиш един свирчок на Ле!ин, Елц!н и ***!н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Иванов Иван
преди 2 години
Защо не направиш един свирчок на ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ошибочка, щатските инвестиционни и пенсионни фондове още са в Русия.. Мм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още