IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прекратява привилегированите търговски отношения с Русия

Съюзът планира да забрани вноса на желязо и стомана от страната

19:28 | 11.03.22 г.
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.&nbsp;<em>Снимка: Thierry Monasse/STA/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Thierry Monasse/STA/Bloomberg

Европейският съюз ще прекрати привилегированите търговски и икономически отношения с Москва, ще ограничи използването от нея на криптоактиви и ще забрани износа към Русия на луксозни стоки от ЕС и вноса на желязо и стомана, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Новите мерки са част от четвъртия пакет от санкции срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна и са координирани със САЩ и съюзниците от Г-7.

„Утре ще предприемем четвърти пакет от мерки, за да изолираме още повече Русия и да изцедим ресурсите, които тя използва, за да финансира тази варварска война“, каза Фон дер Лайен.

Заедно с други западни съюзници като САЩ блокът ще отмени търговския статут на най-привилегирована страна на Русия. Това ще отвори вратата за забрана или налагането на наказателни мита от блока върху руски стоки и ще постави Русия наравно със Северна Корея или Иран.

Като първа стъпка ЕС ще забрани вноса на стоки от сектора на стоманата и желязото.

Фон дер Лайен заяви в комюнике, че правата за членство на Русия във водещи международни институции като Международния валутен фонд и Световната банка ще бъдат прекратени.

„Русия не може грубо да нарушава международното право и в същото време да очаква, че ще се възползва от привилегиите да е част от международния икономически ред“, коментира Фон дер Лайен.

Съюзниците от Г-7 ще координират следващата седмица целенасочени действия срещу „съратници“ на Путин и ще се стремят да гарантират, че Русия и елитите ѝ няма да могат да използват криптоактиви, за да заобикалят санкциите.

По-конкретно ЕС ще забрани износа към Русия на луксозни стоки от съюза, нанасяйки удар на елитите в страната.
На последно място блокът ще забрани нови европейски инвестиции в енергийния сектор на Русия.

„Тази забрана ще обхваща всички инвестиции, пренос на технологии, финансови услуги и т. н. за проучване и производство на енергия и по този начин ще окаже голямо въздействие върху Путин“, каза Фон дер Лайен.

Вносът на ЕС от Русия е възлязъл на 145 млрд. евро през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. От тях 101 млрд. евро са отишли за внос на петрол и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още