IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се огъва под натиска на засилващите се санкции

Затворени магазини и фабрики: санкциите вече оказват влияние, но Русия все още е далеч от колапс

16:49 | 07.03.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Важно е да има достатъчно стоки за всички. Принудени сме да наложим временни ограничения за стоки с голямо търсене. До десет артикула за една покупка&quot; е написано на рафт в магазин &quot;Лента&quot; в Санкт Петербург. <em>Снимка:&nbsp;Igor Russak/picture alliance via Getty Images</em></p>

"Важно е да има достатъчно стоки за всички. Принудени сме да наложим временни ограничения за стоки с голямо търсене. До десет артикула за една покупка" е написано на рафт в магазин "Лента" в Санкт Петербург. Снимка: Igor Russak/picture alliance via Getty Images

Денят на жената 8 март е свещен за рускините. А цветята са съществена част от него. Но много рускини няма да могат да ги получат във вторник, тъй като или са станали прекалено скъпи, или просто не могат да бъдат доставени.

Още миналата седмица цените на вносните цветя се утроиха по данни на Flowwow, руска интернет платформа за търговия, която е свързана с 6000 цветарски магазини в страната. Някои сортове вече не могат да бъдат доставени изобщо заради затвореното въздушно пространство над Европа и спирането на полетите на руските авиокомпании.

Кризата с цветята е само един от символите на това колко тежки са последиците от нахлуването на Владимир Путин в Украйна и наложените в резултат на това строги санкции, които сега се отразяват на Русия, пише германският Handelsblatt. След уикенда много други западни компании спряха да работят там. Малко преди това имаше дълги опашки пред Ikea, H&M, Zara и други магазини.

Други - като Apple - вече бяха затворили магазините си. Автомобилни компании като Volkswagen, Mercedes, BMW, General Motors и Volvo Trucks спряха вноса на автомобили. VW, Hyundai и Renault спряха производството в заводите си в Калуга, Санкт Петербург и Москва.

При това Renault дори работи в тясно сътрудничество с руската автомобилна компания „Автоваз". Това би могло да нанесе тежък удар върху чуждестранните инвеститори в допълнение към щетите, които вече са нанесени от спирането на техните заводи. В петък вечерта вицепремиерът Андрей Белоусов, който отговаря за икономиката, обяви, че компаниите, които са спрели производството и са освободили персонал, са извършили „умишлен фалит".

Путин: Страната печели от оттеглянето на чуждестранни компании

Руската държава ще се намеси в тези случаи. Бившият икономически съветник на Путин намекна, че тези затворени производствени мощности могат да бъдат принудително рестартирани или продадени на други заинтересовани страни в хода на ускорена процедура по несъстоятелност.

Чуждестранните компании, които са прехвърлили дяловете си на руски партньори, вероятно ще се върнат в Русия по-късно, добави Белоусов. Преди това Путин твърдеше, че страната му е спечелила от изтеглянето на чуждестранните компании. Тези, които напускат Русия, вредят преди всичко на себе си, „но и на нас, разбира се. Тогава се налага да отложим няколко проекта и да усвоим нови умения“, каза многозначително той.

Но именно това ще направи Русия - каза той. И нарече санкциите обявяване на война на Русия, като призова „да не се налагат никакви ограничения". С това той има предвид и обсъжданото в момента спиране на закупуването на руски петрол и природен газ.

Путин вече е поискал едно от местните предприемачи: „Бъдете патриоти!", съобщи един от участниците в кръг от около 40 ръководители на големи държавни и частни корпорации в деня на руската инвазия в Украйна, 24 февруари.

Било им е казано да продължат дейността на компаниите си, дори ако в момента това няма никакъв бизнес смисъл. Инвеститорите в руски облигации също са засегнати сега: Путин нареди лихвените плащания да се извършват в рубли, а не в чуждестранна валута.

Частни чуждестранни трансфери: Ограничение до 5000 долара

Инвеститорите, които не пребивават в Русия, обаче не могат да правят нищо с рубли. А на компаниите вече не е позволено да прехвърлят долари и евро от Русия в страни, които са наложили санкции на Русия. Частните чуждестранни преводи са ограничени до 5000 долара на месец, а в брой могат да се пренасят само 10 хил. долара.

Вече се начислява и наказателна лихва за предсрочно закриване на сметки в чуждестранна валута. Съгласно директива на централната банка банките трябва да повишат лихвените проценти по сметките в рубли до поне 20% в опит да спрат продължаващия от дни наплив към банките. След нахлуването в Украйна централната банка повиши основния лихвен процент от 9,5 на 20 процента.

Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci вече напуснаха руския пазар. 

Причината зад всичко това - руската финансова система е силно засегната от западните санкции. Националната валута, рублата, се срива до нови исторически рекордни нива. Резервите на централната банка, съхранявани в чужбина, бяха замразени, на големи руски банки бяха наложени санкции и те бяха частично откъснати от международната платежна система Swift.

Всичко това вече доведе до бурни реакции в Русия: пред банкоматите и банковите гишета се образуват дълги опашки. Плащането с Apple Pay или Google Pay, което е много популярно в Русия, е почти невъзможно. Доставчиците на кредитни карти Visa и Mastercard вече също прекратяват услугите си за руски клиенти.

А руските търговци на хранителни стоки въвеждат максимални количества за отпускане на основни хранителни продукти - уж за да се премахнат търговските посредници. Руски авиокомпании като „Победа" и „Аерофлот" преустановиха всички чуждестранни полети.

Airbus и Boeing спират да обслужват руски самолети

Някои от техните самолети вече не могат да се върнат в Русия, защото западните презастрахователи са отменили полиците. Западните, предимно ирландски, лизингови компании забраняват по-нататъшното използване на техните самолети. Например Boeing 777 на руската авиокомпания Nordwind е заседнал в Мексико и не може да излети за никъде.

Според Фьодор Борисов от Транспортния институт към Висшето училище по икономика в Москва в Русия има 980 по-големи самолета. От тях 777 самолета са наети на лизинг, като 515 от тях са от чуждестранни лизингови компании. А освен това Airbus и Boeing спряха да обслужват самолети в Русия.

В същото време търсенето на по-качествени стоки се увеличава: „Ние просто се справяме с дефицита", казва основателят на веригата за търговия на дребно с електроника DNS Дмитрий Алексеев. Търсенето на електроуреди се е увеличило почти двойно, казва той, въпреки че цените вече са се повишили с поне 40 %. И почти няма доставки.

Цените на автомобилите втора употреба също се повишиха рязко - защото много руснаци искат да инвестират рублите си в материални активи. Заемите за недвижими имоти до голяма степен са спрени. Много служители на руски рекламни агенции вече са загубили работата си, тъй като Google Ads, вторият по големина доставчик на рекламни услуги в Русия, спрял да работи в страната.

Руските производители също страдат: Произвеждам текстил тук, в Русия, съобщава Иван Хохлов от модната марка 12Storeez. Но тъй като внася платове и други стоки - според него 80% от необходимите му материали - ще трябва да повиши рязко цените.

Предприемачески отлив от Русия

Производител на столове за геймъри в Русия съобщава на руския портал The Bell, че чуждестранните клиенти в Германия и Англия са спрели да продават стоките му. Те вече не искали да имат нищо общо с Русия. Сега той се опитва да премести производството си в Китай или Кипър, а централата на компанията си - в САЩ, „за да не се свързва повече компанията ми с Русия и да мога да я спася".

Що се отнася до икономиката като цяло, Станислав Мурашов, макроанализатор в Raiffeisenbank в Москва, очаква двуцифрена инфлация и рецесия през тази година: руската икономика ще се срине с три до пет процента.

София Донец, главен икономист в руската инвестиционна банка Renaissance Capital, не очаква пълен срив на икономиката или финансовата система: докато продължава износът на нефт и газ, в Русия постъпват 25-30 млрд. долара месечно - а 80% от тези валутни приходи трябва да се обменят в рубли, за да се спре сривът на националната валута.
 
„Основният въпрос сега е дали ще бъде спрян и вносът от Русия", казва Донец, имайки предвид вноса на петрол и газ от Запада. Точно това в момента обсъждат САЩ и съюзниците. А съдейки по анонса на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че във вторник (8 март) ще бъдат представени начини за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия, това решение може би не е толкова далече във времето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, тва Костя Копейкин ли ти го каза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 2
wart
преди 2 години
Бойчо " умник" не гледай на Изток а гледай на " цивилизованият " Запад .След няколко месеца ще " чакат" на " опашка" ще се образуват опашки за да се видят с Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
тя икономиката им е по калпава от армията им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А знаеш ли защо нямаше ток и хляб ? Защото ги продавахме за долари понеже ни трябваха за да си купим други елементарни неща за индустрията ... инъче липсват всякакви неща по магазините аз по едно време и гвоздеи не можех да намеря ... за тоалетна хартия да не говорим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами и ние през соца бяхме голям производител на ток и имахме жито 5 пъти повече от колкото ни трябва обаче имаше режим на тока 3 часа има 1 час няма и освен това в магазина до нас даваха по 2 хляба на семейство и се чакаше към 1-2 часа на опашката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Израел удря терористи в Сирия с разрешението на Русия :) Опресни си информацията *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Удри шутове в зуpлата на дребния ботоксен гнoм ! До посиняване. Скоро ще му се види халвинга на руплата като приказка за деца. Тотална изолация и вече тропащ по стълбите фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 2 години
Ако са я докарал до бягство от националната валута само политическа смяна или всеобхватна репресии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Израел пак удари Сирия. Но трва не е агресия, демокрация е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Икономист: Това е ответният ядрен финансов удар от Путин за западните банки в сила от 5 март >> https://blitz.bg/ikonomika/ikonomist-tova-e-otvetniyat-yadren-finansov-udar-ot-putin-za-zapadnite-banki-v-sila-ot-5-mart_news872417.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още