IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла достигна ново рекордно ниско ниво в слаба офшорна търговия

Полската злота и унгарският форинт се сринаха до исторически минимум спрямо еврото заради опасения за източноевропейските икономики

12:10 | 07.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/YURI KOCHETKOV</em></p>

Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV

В понеделник руската рубла поевтиня до ново рекордно ниско ниво от около 138 долара в слаба офшорна търговия на фона на опасенията, че евентуалното петролно ембарго ще съкруши икономиката на страната, засягайки основния източник на приходи за Москва.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че САЩ и техните съюзници обмислят забрана за внос на руски петрол и газ като допълнително ответно действие за нахлуването в Украйна.

Рублата загуби повече от 60% от стойността си от началото на руското нападение срещу Украйна, тъй като западните държави отрязаха страната от световната финансова система и санкционираха ключови руски институции, а основните рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на страната още по-дълбоко в категорията "боклук".

В отговор Централната банка на Русия повиши повече от два пъти основния лихвен процент до 20% и наложи редица мерки на частни предприятия и физически лица, за да стабилизира валутата си, но без особен успех.

Междувременно в понеделник полската злота и унгарският форинт се сринаха до исторически минимум спрямо еврото, докато руската инвазия в Украйна наближава края на втората седмица и няма признаци да отслабне.

Злотата отслабна с 1% до 4,9476 за евро, преодолявайки предишното си рекордно дъно от 2004 г. Форинтът се срина с повече от 2% до 396,98 спрямо общата валута, което е поредното историческо дъно след поредицата рекорди, достигнати през последните няколко дни.

Повишеният геополитически риск и опасенията за въздействието на войната върху икономиките на източните страни от Европейския съюз предизвикват хаос на финансовите пазари в региона. Слабостта на валутите е все по-голям проблем за централните банки, които преди избухването на войната се бореха с рязкото нарастване на инфлацията.

Очакваното увеличение на основния лихвен процент на Полша с 50 базисни пункта до 3,25% тази седмица „няма да се окаже достатъчно, за да осигури на злотата поне краткосрочна почивка", казва пред Bloomberg Пьотр Матис, валутен анализатор в InTouch Capital Markets Ltd. „Възможно е да се наложи Унгарската централна банка да повиши още повече едноседмичния депозитен лихвен процент на фона на преобладаващия натиск за разпродажби на форинта“, коментира той.

Централната банка на Полша ще вземе решение за лихвените проценти на 8 март. Очаква се унгарските ѝ колеги да повишат отново едноседмичния депозитен лихвен процент на 10 март, след като миналата седмица го повишиха с повече от очакваното - със 75 базисни точки до 5,35%.

Междувременно и британският паунд се срина до най-ниското си ниво от декември 2020 г., тъй като търговците се насочиха към щатския долар на фона на ескалацията на войната в Украйна. Стерлингът се смъкна до ниво от 1,3156 долара - равнище, недостигано от преди Великобритания да завърши развода си с Европейския съюз. Слабостта се случва на фона на засилващите се долари, които са подкрепени от стремежа за търсенето на убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ceco666
преди 2 години
Не виждам да има мир, значи е малко и още трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още