IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ера за европейската политика и икономика

Милиарди за армиите и пробив в политиката: войната на Путин хвърля Запада в нова реалност. А Китай следи отблизо реакцията на Европа и САЩ

08:16 | 07.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Marienko Andrii/Униан</em></p>

Снимка: Marienko Andrii/Униан

Сякаш лудостта на тази война в Украйна можеше да ескалира дори с малко. В четвъртък следобед снимките на две разрушени училища от украинския град Чернигов предизвикаха тревога. Снимки на напълно разрушени квартали, чиито жители апатично се скитат из нищото, което до вчера е било техният живот. Украинските медии разпространяват кадри на мъртви хора.

А в нощта срещу петък се появяват видеоклипове с горяща сграда до атомна електроцентрала. Непосредствено до най-голямото ядрено съоръжение в Европа, Запорожие, избухва пожар след обстрел от руските сили. Украинците и руснаците съобщават, че няма повишено радиоактивно замърсяване. Но какво означава това?

Като че ли в странен контраст руският президент Владимир Путин седи хладнокръвно и спокойно пред телевизионната камера в четвъртък вечерта и в една от тези монотонни речи изрича жестоки заплахи и създава собствена форма на реалност. Нападенията са били насочени единствено срещу „неонацисти", твърди лидерът на Кремъл. В речта си той обвини украинските въоръжени сили, че са се окопали в градовете. „Използват цивилни граждани като жив щит", казва той.

Думи, които не съответстват на картините, които в момента достигат до нас от зоната на войната. Снимки, които сякаш идват от апокалипсиса, но всъщност идват от съседна на ЕС държава.

През следващите седмици ще има още много такива снимки и видеа. Образи, които ще останат в колективната памет на човечеството. Снимки, които показват невъобразими човешки трагедии - и в същото време документират провала на международната общност да предотврати тази война на границата на Европейския съюз.

А най-лошото тепърва предстои. От началото на седмицата огромен конвой от военна техника се движи към столицата Киев. Танкове, гранатомети, самолети, струпани на опашка от 30 километра в понеделник, 64 във вторник, повече от 70 в четвъртък, предвещават, сякаш на забавен каданс, ад, който ще сполети града с над един милион души население.

Междувременно други украински градове са подложени на постоянен обстрел от сряда насам. Херсон на Черно море вече падна под ударите на армията на Путин, в Мариупол няма вода, електричество, отопление.

И дори ако руската армия напредва по-бавно от планираното, възможността тази война да стане още по-жестока е сигурна. Русия внася в страната „изключително смъртоносни оръжия", заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Например касетъчни бомби, които са забранени от международното право, но също така и вакуумни бомби, също забранени от международното право. „Стотици, ако не и хиляди цивилни граждани са убити или ранени", казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. И всъщност няма наблюдател, който да не очаква още повече жертви сега, когато тази война навлиза във втората си седмица.

Русия е по-изолирана от всякога - но дали това ще помогне?

Огромната, но в крайна сметка само символична подкрепа за Украйна от страна на ООН няма да промени това. Докато ракетите обстрелват Киев, танковете обстрелват Мариупол, а стотици хиляди хора бягат от Украйна на Запад, 141 държави на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда вечерта осъдиха агресивната война на Русия срещу суверенна държава. Петте държави Беларус, Северна Корея, Еритрея, Сирия и, разбира се, самата Русия гласуват против. 35 държави, сред които Китай, Индия и Иран, се въздържаха.

Русия е изолирана, това никога не е било толкова ясно. Но за съжаление е вярно и това, че Русия далеч не е впечатлена от този бойкот.

Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
За жалост (за нас като Европейци) си прав. Под една друга статия изразих подобно мнение за Китай преди около седмица и дежурните трролове ме заляха от обиди предимно с лични аргументи все едно ме познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Заглавието на статията, обаче, е в десетката! Предстои нова ера за Европейската политика и икономика. Американският план сработи. Европа беше въвлечена, видно вече и убедена, решена да участва във военен конфликт с Русия. Въвлечена от САЩ. Съдбата й обаче може да се окаже подобна на тази на Украйна - прелъстена и изоставена - разорена и затънала в стопански и социален хаос. Ако САЩ (НАТО) и Русия воюват на територията на Европа, то ще е с конвенционални оръжия, сиреч - месеци на бомбардировки по инфраструктурата на Европа. Едва ли ще се ползват ядрени средства, или поне не стратегически. Американците не искат руски ядрени ракети, падащи в САЩ. В момента руснаците само загряват в Украйна. Военните свикват да стрелят по тях. А историята показва, че американците бързо и често внезапно се измъкват от военните си авантюри и ангажименти, като оставят съюзниците си да се оправят в оставената каша както намерят за добре. На американците нито им се мре, нито им влиза в плановете да леят американска кръв във война с противник като Русия. А както правилно си отбелязал в статията, Китай чака своя момент: . . . "Без значение колко е зловеща международната ситуация, и Китай, и Русия ще запазят стратегическата си решимост и непрекъснато ще продължат напред всеобхватното стратегическо партньорство за координация през новата ера". Цитатът е от съседната ви статия и е от устата на самият външен министър - най-високо държавно ниво. Очевадно е, че нова ера се предвижда в китайските планове за глобалното устройство на света, в което нечия хегемония ще бъде поставена на преразглеждане. В това плановете им съвпадат с руските. Това съвсем между другото означава и нови основи на следвоенната икономика, което прави нелепи и несъстоятелни опитите руската и китайската икономики да бъдат параметризирани с досегашните аршини. Руската вече е на военни релси и валутни курсове-мурсове са само в главите на хората, които не разбират какво се случва. Тези от тях, които са в Русия, вече го усещат. Очакванията, че руската икономика ще се срине, са инфантилни. Тя (икономиката) е вече "Z"... ;) На война, като на война. След нея , не знам кои ще бъдат, но победителите ще пишат историята, а Европа, без значение от това, много ще страда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Войната в Украйна е последната фаза на един дълъг процес, в който Европа беше откъсната от икономическа интеграция с Русия. Нека припомним разговорите, които водеха Путин, Саркози, Меркел и Барозу още преди войната в Южна Осетия за "Единно Евразийско Икономическо Пространство от Лисабон до Владивосток". И кои са събитията, които ги абортираха и закриха темата: Войната на Саакашвили срещу Южна Осетия и превратът в Украйна, след което започна демонизирането на Русия и лично на Путин. После да погледнем фактите: кой финансира, подготви и даде зелена светлина, а после подкрепи тези две събития? И още нещо много интересно - защо Германия и Франция се бориха като лъвове да съхранят отношенията си с Русия и посредничиха и при двата конфликта? Саркози спря руската армия да окупира Грузия, а Меркел спря Путин да вземе Киев още през 2014 г. Защо Франция и Германия станаха гаранти за изпълнението на споразумението между Мейдана и Янукович за мирно уреждане на протестите в Киев и по-късно - на Минските съглашения. И защо те не сработиха? И защо на фона на усилията на Франция и Германия, САЩ не поеха никакви ангажименти като страна-гарант за тези споразумения? Някакви идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Браво Бойчо, много напоителен анализ, сериозно писане! Това съвсем искрено - аз съм мързелив по природа и наистина отдавам почит на усилието и труда да напишеш статията! Претендира за всеобхватност и детайлност и цели да нарисува убедителна картина на събитията от последните десет дни. Аз обаче точно там виждам нейните слабости - отрязал си един сегмент от време, или както казват футболните фенове - опитваш се да играеш мача от средата на второто полувреме. Понеже статията е потенциално екзистенциална за бъдещето на Европа, реших да откъсна от ценното си пенсионерско време, да преодолея мързела си и да ти споделя "некои съображения", както казваше др. Живков... ;) Обръщам се към теб, един вид - хвърлям ти ръкавицата за дискусия. Не ми е интересно мнението на троловете, които си отглеждате тук . . . В съседната статия за Китай си цитирал не кой да е, а външният министър на Китай: . . . "Уан И каза, че причините за "ситуацията в Украйна" са "сложни" и не са се случили за една нощ, коментирайки чрез традиционен китайски израз, че "три фута лед не се образуват за един ден." Там е пробойната на твоя обстоен анализ, там е и ключето от бараката... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 2 години
В УКРАЙНА СЕ СЪЗДАВА НОВ ХАЗАРСКИ КАГАНАТ СЪС СТОЛИЦА ДНЕПРОПЕТРОВСК В КОЙТО ГРАД В МОМЕНТА НЕ ПАДА НИТО ЕДИН СНАРЯД , НИТО ЕДИН КУРШУМ. . В ТОЗИ ЦЕНТЪР НА ХАСИДИТЕ МИЛИАРДЕРИТЕ БОГОЛЮБОВ И КОЛОМОЙСКИ СЪГРАДИХА МИНОРА И СИНЕГОГАТА "ЗЛАТНАТА РОЗА" .ДНЕПРО ще е столицата на радикалната ционистка секта Хабад..Представителите на Хабат управляват и в Украйна и в Русия. Под прякото ръководство на равина БЕРЛ ЛАЗАР са и двамата хасиди - ПУТИН -ШАЛОМОВ и МЕДВЕДЕВ -МЕНДЕЛЬ. . Целта на войната в Украйна изобщо не е тази която ни се представя и в украинските и в руските медии. ВЪРВИ СЕ КЪМ ИЗЧИСТВАНЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И ОТ УКРАИНЦИ И ОТ РУСНАЦИ. Ще успеят ли руските и украински представители на ХАБАД да създадат своя държава в центъра на Украйна?!Мисля, че са го постигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 2 години
В УКРАЙНА СЕ СЪЗДАВА НОВ ХАЗАРСКИ КАГАНАТ СЪС СТОЛИЦА ДНЕПРОПЕТРОВСК В КОЙТО ГРАД В МОМЕНТА НЕ ПАДА НИТО ЕДИН СНАРЯД , НИТО ЕДИН КУРШУМ. . В ТОЗИ ЦЕНТЪР НА ХАСИДИТЕ МИЛИАРДЕРИТЕ БОГОЛЮБОВ И КОЛОМОЙСКИ СЪГРАДИХА МИНОРА И СИНЕГОГАТА "ЗЛАТНАТА РОЗА" .ДНЕПРО ще е столицата на радикалната ционистка секта Хабад..Представителите на Хабат управляват и в Украйна и в Русия. Под прякото ръководство на равина БЕРЛ ЛАЗАР са и двамата хасиди - ПУТИН -ШАЛОМОВ и МЕДВЕДЕВ -МЕНДЕЛЬ. . Целта на войната в Украйна изобщо не е тази която ни се представя и в украинските и в руските медии. ВЪРВИ СЕ КЪМ ИЗЧИСТВАНЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И ОТ УКРАИНЦИ И ОТ РУСНАЦИ. Ще успеят ли руските и украински представители на ХАБАД да създадат своя държава в центъра на Украйна?!Мисля, че са го постигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
За жалост точно това правят Германците в момента - спят. Скоро и на тях ще им се стъжни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Браво за коментара! Абсолютно съм съгласен с всяка една дума! Горкият Путин сам се прецаква, въпреки че се има за победител и завоевател. Преди войната имаше силна проруска общност в Украйна и ако беше умен можеше с манипулации да постигне нещо, обаче неговата грандоманщина му замъгли разсъдъка. Сега обаче и най-слепите русофили прогледнаха. Чудно ми е кога ли и в нашата мила родина ще прогледнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Никой (почти) не търси други решения как да бъде спряна войната...'' И как точно да се постигне друго решение, когато руския хитлер 2 е твърд в исканията си, които на практика означават международната общност да НЕ защитава военно една нападната европейска държава, иначе щял да натисне ядреното копче; международната общност ДА СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ за геноцида над украинските граждани в тази руска нападателна война; международната общност да извърши престъпление срещу човечеството и да се съгласи с унищожаването на една МИРНА европейска държава,само защото на един руски нацист не му се харесва нейното съществуване, което собствената му държава е признало по международноустановения ред през 1991г.... Украйна- ТРЕТАТА ядрена сила в света- предаде на русия ядрения арсенал, които се съхраняваше в нея до разпада на ссср, но срещу адекватната цена- признаване на държавният й суверенитет от русия, както и русия пое задължението да уважава политическата независимост и териториалната цялост и неприкосновеност на украинската държавна територия.. Договорите с русия не струват дори толкова, колкото струва хартията, върху коята са написани... От 2014 г. русия наруши ВСИЧКИ договори, подписани между нея и Украйна, а Украйна е изправната страна в тези договори- изпълнява си задължения, а русия нонстоп ги нарушава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Подкрепям напълно критиките в коментара Ви, Твърде много германия си затваряше очите за нацистка русия, защото беше енергийно зависима от нея за СП1. Германците да не се правят на заспали, а да вземат мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още