IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ера за европейската политика и икономика

Милиарди за армиите и пробив в политиката: войната на Путин хвърля Запада в нова реалност. А Китай следи отблизо реакцията на Европа и САЩ

08:16 | 07.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Marienko Andrii/Униан</em></p>

Снимка: Marienko Andrii/Униан

И така, този вот няма да спре руския воин на агресията Владимир Путин. Точно толкова малко, колкото и многобройните призиви, демонстрации и санкции от последните няколко дни, са го спрели досега.

Или пък смелите речи на украинския президент Володимир Зеленски, който още в четвъртък вечерта крещеше на руснаците чрез видеопослание от Киев: „Тук няма да имате мир, тук няма да имате храна, тук няма да имате нито минута спокойствие“.

Никой обаче не знае колко дълго ще издържи Украйна и докъде е готов да стигне Путин в тази война.

Докато светът недоумява за плановете на Путин, страхува се за бъдещето на Украйна и в най-добрия случай гадае за хода на войната, в края на първата седмица на война в Европа от 1945 г. насам има и нещо сигурно: Русия, която в икономически план е в най-добрия случай средна сила, но във военен все още е суперсила, показва на Европа нова уязвимост. Тя принуждава големи части от континента да се озоват в преломен момент, чиито последици трудно могат да бъдат надценени. Стратегически, политически и социален. Геоикономика - дума, която европейците научават с печално рекордно темпо.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори за „момента на истината за Европа". Мюнхенският историк Аугуст Хайнрих Винклер вижда "цезура": „Сега задачата на правителството в Германия е да започне стратегически дискурс за ролята на страната в света. Преди всичко за широко разпространените идеи, формирани от илюзии, за германска посредническа роля между Изтока и Запада или за предполагаема специална роля на Германия в отношенията с Русия“.

Всъщност международната общност преживява световната история в концентриран вид: демокрация срещу автокрация, отворено срещу затворено общество, основан на правила многостранен световен ред срещу световен безпорядък, в който значение има само мощта на най-силния.

В конкуренцията на тези противоречия международната общност се разпада на блокове: от една страна, автократичните системи, а от друга - демократичните. Повърхностно и в краткосрочен план този конфликт сега достига своята кулминация в украинската война с Русия.

В дългосрочен план обаче става дума за Китай, най-големия и икономически многократно по-мощен системен съперник на Запада. Или, както казва британският историк Найл Фъргюсън: „В момента сме свидетели на огледален образ на първата Студена война. Но в новата Студена война Китай ще играе водеща роля, а Русия е втора цигулка. Тогава Мао водеше първата гореща война за Сталин в Корея, а днес Путин го прави за Си Дзинпин в Украйна“.

Германия е изправена пред повратна точка

Дори само последните събития в германската политика показват колко голямо е влиянието на всичко това. Във вторник, например, в Ню Йорк. Аналена Бербок  застана пред тази винаги малко мрачна стена в залата на сградата на ООН в Ню Йорк и говорѝ пред Общото събрание на ООН. Това е кръг, пълен с дипломати, в който разговорите обикновено са размити и дипломатични. Но сега Бербок просто хвърля думи в полукръга. Тя обвинява руския външен министър Лавров, че „лъже", а неговия президент, че носи „смърт и разрушение".

Драстични думи от висшия дипломат на страна, която допреди седмица дори не знаеше дали иска да търси отговорност от Русия за нападението ѝ в Украйна. Но това е положението в Берлин в момента. Още не изтекли 100 дни от встъпването му в длъжност, правителството на Олаф Шолц трябва да наруши табутата и да направи неща, за които не е било избрано.

Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
За жалост (за нас като Европейци) си прав. Под една друга статия изразих подобно мнение за Китай преди около седмица и дежурните трролове ме заляха от обиди предимно с лични аргументи все едно ме познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Заглавието на статията, обаче, е в десетката! Предстои нова ера за Европейската политика и икономика. Американският план сработи. Европа беше въвлечена, видно вече и убедена, решена да участва във военен конфликт с Русия. Въвлечена от САЩ. Съдбата й обаче може да се окаже подобна на тази на Украйна - прелъстена и изоставена - разорена и затънала в стопански и социален хаос. Ако САЩ (НАТО) и Русия воюват на територията на Европа, то ще е с конвенционални оръжия, сиреч - месеци на бомбардировки по инфраструктурата на Европа. Едва ли ще се ползват ядрени средства, или поне не стратегически. Американците не искат руски ядрени ракети, падащи в САЩ. В момента руснаците само загряват в Украйна. Военните свикват да стрелят по тях. А историята показва, че американците бързо и често внезапно се измъкват от военните си авантюри и ангажименти, като оставят съюзниците си да се оправят в оставената каша както намерят за добре. На американците нито им се мре, нито им влиза в плановете да леят американска кръв във война с противник като Русия. А както правилно си отбелязал в статията, Китай чака своя момент: . . . "Без значение колко е зловеща международната ситуация, и Китай, и Русия ще запазят стратегическата си решимост и непрекъснато ще продължат напред всеобхватното стратегическо партньорство за координация през новата ера". Цитатът е от съседната ви статия и е от устата на самият външен министър - най-високо държавно ниво. Очевадно е, че нова ера се предвижда в китайските планове за глобалното устройство на света, в което нечия хегемония ще бъде поставена на преразглеждане. В това плановете им съвпадат с руските. Това съвсем между другото означава и нови основи на следвоенната икономика, което прави нелепи и несъстоятелни опитите руската и китайската икономики да бъдат параметризирани с досегашните аршини. Руската вече е на военни релси и валутни курсове-мурсове са само в главите на хората, които не разбират какво се случва. Тези от тях, които са в Русия, вече го усещат. Очакванията, че руската икономика ще се срине, са инфантилни. Тя (икономиката) е вече "Z"... ;) На война, като на война. След нея , не знам кои ще бъдат, но победителите ще пишат историята, а Европа, без значение от това, много ще страда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Войната в Украйна е последната фаза на един дълъг процес, в който Европа беше откъсната от икономическа интеграция с Русия. Нека припомним разговорите, които водеха Путин, Саркози, Меркел и Барозу още преди войната в Южна Осетия за "Единно Евразийско Икономическо Пространство от Лисабон до Владивосток". И кои са събитията, които ги абортираха и закриха темата: Войната на Саакашвили срещу Южна Осетия и превратът в Украйна, след което започна демонизирането на Русия и лично на Путин. После да погледнем фактите: кой финансира, подготви и даде зелена светлина, а после подкрепи тези две събития? И още нещо много интересно - защо Германия и Франция се бориха като лъвове да съхранят отношенията си с Русия и посредничиха и при двата конфликта? Саркози спря руската армия да окупира Грузия, а Меркел спря Путин да вземе Киев още през 2014 г. Защо Франция и Германия станаха гаранти за изпълнението на споразумението между Мейдана и Янукович за мирно уреждане на протестите в Киев и по-късно - на Минските съглашения. И защо те не сработиха? И защо на фона на усилията на Франция и Германия, САЩ не поеха никакви ангажименти като страна-гарант за тези споразумения? Някакви идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Браво Бойчо, много напоителен анализ, сериозно писане! Това съвсем искрено - аз съм мързелив по природа и наистина отдавам почит на усилието и труда да напишеш статията! Претендира за всеобхватност и детайлност и цели да нарисува убедителна картина на събитията от последните десет дни. Аз обаче точно там виждам нейните слабости - отрязал си един сегмент от време, или както казват футболните фенове - опитваш се да играеш мача от средата на второто полувреме. Понеже статията е потенциално екзистенциална за бъдещето на Европа, реших да откъсна от ценното си пенсионерско време, да преодолея мързела си и да ти споделя "некои съображения", както казваше др. Живков... ;) Обръщам се към теб, един вид - хвърлям ти ръкавицата за дискусия. Не ми е интересно мнението на троловете, които си отглеждате тук . . . В съседната статия за Китай си цитирал не кой да е, а външният министър на Китай: . . . "Уан И каза, че причините за "ситуацията в Украйна" са "сложни" и не са се случили за една нощ, коментирайки чрез традиционен китайски израз, че "три фута лед не се образуват за един ден." Там е пробойната на твоя обстоен анализ, там е и ключето от бараката... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 2 години
В УКРАЙНА СЕ СЪЗДАВА НОВ ХАЗАРСКИ КАГАНАТ СЪС СТОЛИЦА ДНЕПРОПЕТРОВСК В КОЙТО ГРАД В МОМЕНТА НЕ ПАДА НИТО ЕДИН СНАРЯД , НИТО ЕДИН КУРШУМ. . В ТОЗИ ЦЕНТЪР НА ХАСИДИТЕ МИЛИАРДЕРИТЕ БОГОЛЮБОВ И КОЛОМОЙСКИ СЪГРАДИХА МИНОРА И СИНЕГОГАТА "ЗЛАТНАТА РОЗА" .ДНЕПРО ще е столицата на радикалната ционистка секта Хабад..Представителите на Хабат управляват и в Украйна и в Русия. Под прякото ръководство на равина БЕРЛ ЛАЗАР са и двамата хасиди - ПУТИН -ШАЛОМОВ и МЕДВЕДЕВ -МЕНДЕЛЬ. . Целта на войната в Украйна изобщо не е тази която ни се представя и в украинските и в руските медии. ВЪРВИ СЕ КЪМ ИЗЧИСТВАНЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И ОТ УКРАИНЦИ И ОТ РУСНАЦИ. Ще успеят ли руските и украински представители на ХАБАД да създадат своя държава в центъра на Украйна?!Мисля, че са го постигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 2 години
В УКРАЙНА СЕ СЪЗДАВА НОВ ХАЗАРСКИ КАГАНАТ СЪС СТОЛИЦА ДНЕПРОПЕТРОВСК В КОЙТО ГРАД В МОМЕНТА НЕ ПАДА НИТО ЕДИН СНАРЯД , НИТО ЕДИН КУРШУМ. . В ТОЗИ ЦЕНТЪР НА ХАСИДИТЕ МИЛИАРДЕРИТЕ БОГОЛЮБОВ И КОЛОМОЙСКИ СЪГРАДИХА МИНОРА И СИНЕГОГАТА "ЗЛАТНАТА РОЗА" .ДНЕПРО ще е столицата на радикалната ционистка секта Хабад..Представителите на Хабат управляват и в Украйна и в Русия. Под прякото ръководство на равина БЕРЛ ЛАЗАР са и двамата хасиди - ПУТИН -ШАЛОМОВ и МЕДВЕДЕВ -МЕНДЕЛЬ. . Целта на войната в Украйна изобщо не е тази която ни се представя и в украинските и в руските медии. ВЪРВИ СЕ КЪМ ИЗЧИСТВАНЕ НА ЕДНА ТЕРИТОРИЯ И ОТ УКРАИНЦИ И ОТ РУСНАЦИ. Ще успеят ли руските и украински представители на ХАБАД да създадат своя държава в центъра на Украйна?!Мисля, че са го постигнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
За жалост точно това правят Германците в момента - спят. Скоро и на тях ще им се стъжни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Браво за коментара! Абсолютно съм съгласен с всяка една дума! Горкият Путин сам се прецаква, въпреки че се има за победител и завоевател. Преди войната имаше силна проруска общност в Украйна и ако беше умен можеше с манипулации да постигне нещо, обаче неговата грандоманщина му замъгли разсъдъка. Сега обаче и най-слепите русофили прогледнаха. Чудно ми е кога ли и в нашата мила родина ще прогледнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Никой (почти) не търси други решения как да бъде спряна войната...'' И как точно да се постигне друго решение, когато руския хитлер 2 е твърд в исканията си, които на практика означават международната общност да НЕ защитава военно една нападната европейска държава, иначе щял да натисне ядреното копче; международната общност ДА СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ за геноцида над украинските граждани в тази руска нападателна война; международната общност да извърши престъпление срещу човечеството и да се съгласи с унищожаването на една МИРНА европейска държава,само защото на един руски нацист не му се харесва нейното съществуване, което собствената му държава е признало по международноустановения ред през 1991г.... Украйна- ТРЕТАТА ядрена сила в света- предаде на русия ядрения арсенал, които се съхраняваше в нея до разпада на ссср, но срещу адекватната цена- признаване на държавният й суверенитет от русия, както и русия пое задължението да уважава политическата независимост и териториалната цялост и неприкосновеност на украинската държавна територия.. Договорите с русия не струват дори толкова, колкото струва хартията, върху коята са написани... От 2014 г. русия наруши ВСИЧКИ договори, подписани между нея и Украйна, а Украйна е изправната страна в тези договори- изпълнява си задължения, а русия нонстоп ги нарушава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Подкрепям напълно критиките в коментара Ви, Твърде много германия си затваряше очите за нацистка русия, защото беше енергийно зависима от нея за СП1. Германците да не се правят на заспали, а да вземат мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още