IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова ера за европейската политика и икономика

Милиарди за армиите и пробив в политиката: войната на Путин хвърля Запада в нова реалност. А Китай следи отблизо реакцията на Европа и САЩ

08:16 | 07.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Marienko Andrii/Униан</em></p>

Снимка: Marienko Andrii/Униан

Сякаш лудостта на тази война в Украйна можеше да ескалира дори с малко. В четвъртък следобед снимките на две разрушени училища от украинския град Чернигов предизвикаха тревога. Снимки на напълно разрушени квартали, чиито жители апатично се скитат из нищото, което до вчера е било техният живот. Украинските медии разпространяват кадри на мъртви хора.

А в нощта срещу петък се появяват видеоклипове с горяща сграда до атомна електроцентрала. Непосредствено до най-голямото ядрено съоръжение в Европа, Запорожие, избухва пожар след обстрел от руските сили. Украинците и руснаците съобщават, че няма повишено радиоактивно замърсяване. Но какво означава това?

Като че ли в странен контраст руският президент Владимир Путин седи хладнокръвно и спокойно пред телевизионната камера в четвъртък вечерта и в една от тези монотонни речи изрича жестоки заплахи и създава собствена форма на реалност. Нападенията са били насочени единствено срещу „неонацисти", твърди лидерът на Кремъл. В речта си той обвини украинските въоръжени сили, че са се окопали в градовете. „Използват цивилни граждани като жив щит", казва той.

Думи, които не съответстват на картините, които в момента достигат до нас от зоната на войната. Снимки, които сякаш идват от апокалипсиса, но всъщност идват от съседна на ЕС държава.

През следващите седмици ще има още много такива снимки и видеа. Образи, които ще останат в колективната памет на човечеството. Снимки, които показват невъобразими човешки трагедии - и в същото време документират провала на международната общност да предотврати тази война на границата на Европейския съюз.

А най-лошото тепърва предстои. От началото на седмицата огромен конвой от военна техника се движи към столицата Киев. Танкове, гранатомети, самолети, струпани на опашка от 30 километра в понеделник, 64 във вторник, повече от 70 в четвъртък, предвещават, сякаш на забавен каданс, ад, който ще сполети града с над един милион души население.

Междувременно други украински градове са подложени на постоянен обстрел от сряда насам. Херсон на Черно море вече падна под ударите на армията на Путин, в Мариупол няма вода, електричество, отопление.

И дори ако руската армия напредва по-бавно от планираното, възможността тази война да стане още по-жестока е сигурна. Русия внася в страната „изключително смъртоносни оръжия", заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Например касетъчни бомби, които са забранени от международното право, но също така и вакуумни бомби, също забранени от международното право. „Стотици, ако не и хиляди цивилни граждани са убити или ранени", казва държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. И всъщност няма наблюдател, който да не очаква още повече жертви сега, когато тази война навлиза във втората си седмица.

Русия е по-изолирана от всякога - но дали това ще помогне?

Огромната, но в крайна сметка само символична подкрепа за Украйна от страна на ООН няма да промени това. Докато ракетите обстрелват Киев, танковете обстрелват Мариупол, а стотици хиляди хора бягат от Украйна на Запад, 141 държави на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда вечерта осъдиха агресивната война на Русия срещу суверенна държава. Петте държави Беларус, Северна Корея, Еритрея, Сирия и, разбира се, самата Русия гласуват против. 35 държави, сред които Китай, Индия и Иран, се въздържаха.

Русия е изолирана, това никога не е било толкова ясно. Но за съжаление е вярно и това, че Русия далеч не е впечатлена от този бойкот.

Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Барабаните на войната бият все по силно и силно. Всичко говорят за наказания и битки. Никой (почти) не търси други решения как да бъде спряна войната. Като гледам как върви наративът (говоренето), мога да считам, че третата световна война е започнала. Сега просто сме в началната фаза, в предверието й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Е, европейските лидери най-накрая разбраха, че на този ypoд в кремъл 1 стотинка на трябва да му се дава, защото парите отиват за ново оръжие и нови войни срещу Европа. Двуличието Империята на злото да напада, но ние да се правим на неразбрали, щото продаваме на пияниците някакви неща и купуваме газ, доведе до тук. Сега се вижда резултатът. Срам. Сега целия свят с малки изключение ще приложи такъв тотален бан и игнориране на Империята на злото, че свят ще им се извие. Да си продават петрола на Китай на 1/4 от пазарната цена, както случая отпреди няколко дни, когато Шел купи на 28 долара. Крайно време е световната общност да бъде твърда и хубавото е, че вече е така и да покаже на всякакви нещаcтни диктаторчета, че поведението им няма да бъде търпяно. А Пyттю ще постигне мечтата си, да остане в историята, но ще остане там като гнуceн *** и вредител на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Путин създава новото СССР и получава част от Украйна. САЩ ще бъдат основен икономически и военен съюзник на ЕС. В Европа днес се ражда една нова държава наречена ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Гледайки какво се случва в Украйна последните няколко години не мога да не се сетя за легендарната фраза на Маркс как историята се повтаря веднъж като трагедия, а после като фарс. С всички условности и разлики естесвено, събитията сега ми напомнят борбата между червеноармейците и белогвардейците след Октомврийската революция. Дори и да успее да завладее Украйна и да съдаде СССР 2.0, Путин няма да промени изхода от тези събития - сходен с този в края на Първата Студена война. Да видим - СССР 2.0, огромна територия и ресурси, но слабо икономическо развитие, много народности вътре с присъщите им желание за независимост от Русия и ненавист към руския модел на управление, икономическа изолация от света /от този с парите поне/, технологично изоставане. Причините за разпада на първия СССР са налице и в момента или добиват реален облик на фона на безпрецедентните санкции на Запада, поради това и изходът за СССР 2.0 ще е същият. Надеждата за подкрепа от Китай няма да се материализира в обемите, в които Путин си представя - китайците са много по-зависими от западните пазари и не могат да си позволят да бъдат изолирани заради подкрепата си за руския режим. В най-добрия случай Русия се превръща от суровинен продатък на Запада в суровинен придатък на Изтока, но пак в подчинено положение. В представите си Путин обединява руските земи и връща величието на руския народ, в реалност постила пътя за второто пропадане на Русия. Определено ще влезе и в учебниците - за съжаление редом до фигури като Хитлер и Сталин, а не Петър I...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още