IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната и страхът от инфлация пълнят магазините за златни кюлчета

Днешният бум идва след вече силна година - търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона през 2021 г. - най-високото ниво от почти десетилетие

10:36 | 13.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Златото играе своята вековна роля на сигурно убежище във времена на войни и кризи и търсенето по света бързо расте.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до масов скок на цените - от петрола и газа до пшеницата и металите, предизвиквайки страхове от инфлация и заплашвайки глобалния растеж. Това тласка инвеститорите на дребно по света от Виена и Сингапур до Ню Йорк към безопасността на златото, което покъпна до 2070,44 долара за тройунция - близо до рекордната стойност, постигната по време на пандемията, пише Bloomberg.

Ръстът от почти 10% на цената на златото от началото на годината се превръща в бум за търговците на кюлчета като Рудолф Бренер, основател на Philoro Edelmetalle GmbH. Пред неговите магазини в немскоговоряща Европа вече се вият дълги опашки от купувачи – тенденция, която е вероятно ще продължи с конфликта, без да показва признаци на затихване.

"Когато започна кризата в Украйна, имахме огромни поръчки", казва Бренер, чиито продажби са три пъти над нормалното си ниво. "Хората купуват всичко."

Подобни истории разказват дилъри на злато от цял свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк главният изпълнителен директор Джийн Фурман казва, че 30% от клиентите му, търгуващи с луксозни артикули като часовници и бижута, искат кюлчета вместо пари.

Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte Ltd. в Сингапур, отчита с 235% ръст на продажбите на злато и сребро през първата седмица след инвазията на Русия и търсенето оттогава само се е засилило. "Инвеститорите мислят по линия на най-лошия сценарий с войната в Украйна и намират за разумно да купуват физически активи убежище в безопасна юрисдикция като Сингапур", коментира Грегерсен.

Нарастващото търсене идва след вече силна година за закупуване на физически метали, особено в западните страни. Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона през 2021 г. - най-високото ниво от почти десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Това подкрепи цените във време, в което институционалните инвеститори не залагаха толкова силно на златото.

злато злато

Сегашната треска за физическо злато води до вече високи премии върху любимите версии на метала на инвеститорите на дребно, признак за техния недостиг. За да се сдобият с кюлче от една тройунция, купувачите може да се наложи да платят с до 100 долара над спот цената.

Премиите са нараснали с около 25% в компанията за златни кюлчета Goldcore и се очаква да се повишат допълнително според главния изпълнителен директор Стивън Флъд. Според него основният двигател е притеснението от финансовите санкции срещу Русия, които "политизираха и въоръжиха" платежната система.

"Това е най-добрият резервен план да имате метала под ръка", казва Флъд. "Всички вече търсят благородни метали."

Но пазарът не е еднопосочна улица. Мнозина връщат своите кюлчета, монети и бижута обратно на дилърите, за да осребрят цените, които не са били толкова високи от лятото на 2020 г. Тогава имаше скок в активността, тъй като ограничителните мерки заради пандемията бяха облекчени и хората се стичаха в магазините за злато.

Все пак сега има повече купувачи на злато, отколкото продавачи, смята Аш Кундра, който управлява J Blundell & Sons в историческия квартал за бижута Hatton Garden в Лондон. Той го отдава на по-силните страхове сред инвеститорите на дребно. "Купувам около 60% от това, което купувах през 2020 г.", изчислява той. "Сега продавам повече."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Страха е лош съветник,правилно разсъждаваш.Златото не носи печалби,а пази стойност.Злато се купува в спокойни години за черни дни,а не в бурни води каквато е средата в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto2
преди 2 години
То малко интересно стана. Айде войната ще мине - замине. Ама инфлацията ще остане. Янките ще вдигнат лихвите. ЕС ще се забави, доларът ще поскъпне, ама златото, ако се напомпало от войната, може и да се сурне за някакъв период. Струва ми се, да се помпаш сега с физическо злато е доста неустойчиво, но кой знае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още