IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се насочва към най-големия си седмичен ръст от края на 2020 г.

В същото време цената на паладия се повишава с 5,8%, като металът може да приключи седмицата с ръст от около 24%

19:15 | 04.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото се насочи към най-големия си седмичен ръст от края на 2020 г., тъй като войната в Украйна подхранва търсенето на активи убежище, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите оценяват икономическите последици от нахлуването на Русия в своя съсед, което нарушава потоците на енергия, зърно и метали. Произтичащият от това скок на цените на петрола предизвика опасения относно глобалния икономически растеж и рисковете от ускоряваща се инфлация.

Инвеститорите потърсиха злати кюлчета на фона на несигурността. Цените на златото продължават да растат и в петък след публикуването на последните данни за заетостта в САЩ. Според доклада на Министерството на труда темпът на растеж при работните места в САЩ се ускорява през февруари, достигайки 7-месечен връх. Броят на новооткритите работни места извън селскостопанския сектор се е увеличил с 678 хил. през февруари, докато безработицата е била на ниво от 3,8%.

злато злато

Данните осигуряват известно облекчение на фона на силния инфлационен натиск, докато Федералният резерв се готви да повиши лихвите.

„Металът се радва на силно търсене, тъй като трейдърите търсят сигурност предвид ситуацията в Украйна“, коментира Наим Аслам, старши пазарен анализатор в Ava Trade.

Спот цената на златото нарасна с 1,3% до 1960,84 долара за тройунция към 18:20 ч. българско време. Ако този ръст се задържи до края на деня, стойността на златото ще нарасне с 3,8% за седмицата, като това ще е най-голямото ѝ подобно увеличение от ноември 2020 г.

Цената на паладия се повишава с 5,8%, като металът може да приключи седмицата с ръст от около 24%. Русия добива около 40% от метала в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още