IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Икономиката на еврозоната ще отбележи силен ръст въпреки войната

Ускоряването на инфлацията ще се забави и ще се доближи около целевото равнище от 2% на ЕЦБ през 2024 г., заяви гуверньорът на банката

18:40 | 15.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ускоряването на инфлацията ще се забави и ще се доближи около целевото равнище от 2% на ЕЦБ през 2024 г., заяви гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.<em> Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Ускоряването на инфлацията ще се забави и ще се доближи около целевото равнище от 2% на ЕЦБ през 2024 г., заяви гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще отбележи силен ръст тази година, въпреки че войната в Украйна ще натежи на региона посредством високите цени на суровините. Това заяви гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Ако се реализира базисният ни сценарий, икономиката все още би трябвало да нарасне силно през 2022  г.", посочи Лагард.

Въпреки че има и други сценарии за растежа, то все още се очаква ръстът на инфлацията да се забави и да се доближи около целевото равнище от 2% на ЕЦБ през 2024 г.

Коментарът на Лагард дава една по-оптимистична картина от очертаната през миналия месец от главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн. По думите му брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната може да се свие с 0,3-0,4% тази година заради случващото се в Украйна.

Това е бил „средният сценарий“, представен от Лейн по време на заседание на Управителния съвет на банката в края на миналия месец. Главният икономист на финансовата институция е представил и по-лош сценарий, според който БВП на еврозоната се свива със съответно 1%. Според по-лекия сценарий събитията в Украйна няма да имат влияние върху икономиката на региона.

Именно заради несигурността, която войната предизвиква, и нарасналата волатилност на различните пазари - от този на петрола и суровините до този на пшеница - миналата седмица ЕЦБ взе решение да ускори темпа на прекратяване на паричните стимули, но си остави и известна гъвкавост за бъдещи ходове.

Освен това европейският регулатор ревизира значително прогнозите си за инфлацията в посока нагоре, но според ЕЦБ покачването на цените ще се забави до 2024 г. около целевото равнище на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще? И комунизма Щеше да Ще. *** не ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Значи всичкия този ужас е предвиден и изчислен хахаха Аи на здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още