IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната увеличава разходите в еврозоната с допълнителни 2% от БВП до 2023 г.

Харчовете ще са за смекчаването на високите сметки за енергия, справяне с притока на бежанци и увеличаване на разходите за отбрана и енергийна сигурност

14:31 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Допълнителните разходи на правителствата на еврозоната, причинени от инвазията на Русия в Украйна, ще възлизат на общо 2% от икономиката до края на следващата година, прогнозират икономисти от UBS Group AG.

Това включва допълнителни разходи за 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. и още 0,5% през следващата 2023 г., посочват икономистите Феликс Хюфнер, Райнхард Клуз, Анна Титарева и Дженифър Аслин в доклад на банката.

Въпреки че първоначалният фокус на разширяването на бюджета ще бъде върху смекчаването на по-високите сметки за енергия, допълнителните разходи ще включват справяне с притока на бежанци и увеличаване на разходите за отбрана и енергийна сигурност, казват икономистите.

Изчислението на UBS дава първоначален поглед върху ефекта върху публичните финанси, които вече са увеличени заради мерките за смекчаване на икономическото въздействие на пандемията. Брюксел сигнализира, че правилата за ограничаване на дефицитите в региона, чието действие беше спряно заради коронавируса, вероятно ще останат „замразени“ и през следващата година.

Дори и правилата да бъдат отново задействани, икономистите посочват, че вероятно Европейската комисия ще предостави достатъчно свобода на действие за страните с преразход, като вземе предвид допълнителните разходи за бежанци, отбрана и енергийна сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още