IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в Германия намаляха за пръв път от четири месеца

Показателят е отбелязал понижение от 2,2% спрямо медианните прогнози за минимален спад

12:09 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричните поръчки в Германия са отбелязали първото си понижение от четири месеца през февруари, още преди руската инвазия в Украйна, подчертавайки опасенията за забавен растеж на икономиката на страната, пише Bloomberg.

Търсенето е намаляло с 2,2% на месечна база, основно заради спад на международните поръчки. За сравнение - медианните прогнози на всички икономисти, с изключение на един, анкетирани от медията, бяха за понижение от 0,3%.

Източник: Bloomberg L.P.

Рекордното поскъпване на енергоносителите, предизвикано от войната в Украйна, и допълнителното влошаване на проблемите на снабдителните вериги удариха очакванията за възстановяването на най-голямата европейска икономика.

Миналата седмица група от съветници на германския канцлер Олаф Шолц понижиха прогнозите си за растежа на икономиката от 4,6% до 1,8% за тази година. Освен това експертите предупредиха, че е възможно страната да изпадне в рецесия заради голямата ѝ зависимост от доставките на руски енергоизточници.

През март инфлацията в страната достигна близо 30-годишен връх на ниво от 7,6 на сто. Редица компании, сред които BMW AG, BASF SE и ThyssenKrupp AG, вече предупредиха, че ще имат по-ниска печалба.

В понеделник главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиян Зевинг заяви, че рецесията "вероятно ще е неизбежна", ако Германия прекъсне доставките на руски петрол и природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още