IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се подготвя за ястребов полет през май

Според някои икономисти бързото затягане на паричната политика на САЩ може да доведе до рецесия

21:12 | 22.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Федералния резерв на САЩ подсилват очакванията за лихвено повишение от 50 базисни пункта (б.п.) на следващото си заседание през май  - ястребов* ход, целящ да пребори рекордната инфлация в страната, достигнала 40-годишен връх.

"Смятам, че това е разумен вариант за нас, защото федералната лихва е твърде ниска", каза управителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс в интервю за телевизия Bloomberg. "Наистина имаме тази необходимост да върнем паричната политика на по-неутрални нива", допълни Уилямс.

Коментарът му е най-скорошният такъв от представител на Фед, който подчертава плановете на банката да върне лихвените проценти на предпандемичните нива.

Освен повишението от 25 б.п., което бе одобрено през март, ходовете на Фед предполагат още около 200 б.п. на затягане на паричната политика на оставащите шест заседания на банката, с които лихвата ще достигне ниво от около 2,5%.

САЩ САЩ

Посланието бе добре чуто от инвеститорите - лихвените фючърси показват, че пазарът почти изцяло се е подготвил за голямо лихвено повишение на заседанието на 3-4 май.

Уилямс демонстрира увереност в способността на Фед успешно да "приземи" икономиката, като намали ценовия натиск без да увеличи безработицата.

През март инфлацията в САЩ се ускори до 8,5% на годишна база, най-голямото увеличение от 1981 г. Затова и Фед бе подложен на критики, че се е забавил с реакцията си, и сега финансовата институция се опитва да навакса.

В същото време има различия между централните банкери за това колко над неутралното за тях ниво е необходимо да се стигне, ако изобщо има такава нужда.

Гълъбите сред банкерите смятат, че няма необходимост да се задминава неутралното лихвено равнище, докато не се види как реагира икономиката на паричното затягане.

Според гуверньора на Фед Лайел Брейнард комбинацията от високи лихви и свит баланс ще понижи инфлационното равнище до 2% за даден период от време

Същевременно някои икономисти смятат, че бързото затягане на паричната политика може да доведе до рецесия.

"Ясно е, че ще повишат лихвите с 50 б.п. през май", каза Томас Костърг, старши икономист за САЩ в Pictet Wealth Management. “Рискът от грешка в политиката расте, защото изобщо не е ясно дали икономиката може да поеме няколко увеличения от 50 б.п.", допълни Костърг.

Според ястребите в банката, сред които ръководителят ú за Сейнт Луис Джеймс Булард, лихвите трябва да достигнат ниво от над 3% до края на годината.

По думите на гуверньора Кристофър Уолър икономиката може да поеме няколко големи лихвени повишения през май и евентуално през юни и юли.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още