IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите от Фед ще станат агресивни в следващите месеци

Икономистите се подготвят за бързо покачване на основната лихва, което увеличава шансовете не само за грешна стъпка в паричната политика, но и за рецесия

21:43 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ може да предприеме агресивно затягане на паричната политика през следващите месеци, смятат икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Прогнозите са централната банка да одобри две последователни лихвени повишения от 50 базисни пункта (б.п.) през май и юни, за да пребори високата инфлация. Ако прогнозите се оправдаят, то би било първото такова увеличение от 1994 г. насам, с което основната лихва ще достигне ниво от 1,25%-1,50% до заседанието през юни.

На фона на безработицата, която е на рекордно ниско ниво, и достигнатия 40-годишен връх на инфлацията в страната, повечето анализатори смятат, че Фед трябва да действа по-бързо, за да озапти ценовия натиск. Според анкетираните икономисти има 40% шанс догодина американската икономика да премине през рецесия.

От общо 102 анкетирани икономисти, 85 прогнозират увеличени от 50 б.п. през май, а други 56 респонденти смятат, че такова повишение ще има и през юни.

"Като се има предвид промяната в изказванията на централните банкери и видимия през икономиката инфлационен натиск, смятаме, че Фед ще увеличи лихвите с 50 б.п. през май, юни и юли", коментира главният международен икономист в ING Джеймс Найтли.

Към момента очакванията са в края на 2022 г. основната лихва да е на ниво от 2,00-2,25% - това е с 50 б.п. повече спрямо медианните прогнози в анкета, проведена миналия месец.

Бързото затягане на паричната политика, особено в икономика, която е свикнала на ниските лихви, си идва с цена.

"С Фед, който изглежда чувства, че трябва да "навакса", за да си върне контрола върху инфлацията и инфлационните очаквания, бързият темп на агресивно покачване на лихвите увеличава шансовете от грешка в паричната политика, която може да е достатъчна, за да докара икономиката до рецесия", допълни Найтли.

Скорошните движения на пазарите на ДКЦ вече показаха сигнали за рецесия, след като кривата на доходността се обърна. Така доходността по краткосрочните щатски облигации надмина тази на дългосрочните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още